Boro Primorac, nekadašnji Hajdukov nogometaš i trener, koji je najveći dio karijere proveo u Arsenalu radeći sa Arseneom Wengerom, novi je voditelj Akademije HNK Hajduk “Luka Kaliterna”.

Ovaj rođeni Mostarac je na službenom predstavljanu poručio kako se odmah odazvao pozivu Hajduka i da je spreman pomoći.

“Velika je čast biti ovdje, Hajduk je dio moga srca, najveći klub u Hrvatskoj. Ovo je velika obaveza, mislim da možemo učiniti navijače sretnim. Kad su me zvali, odmah sam bio spreman pomoći i napravit ću sve što mogu da imamo više igrača i u hrvatskoj reprezentaciji i u našoj ekipi, da radimo profesionalno. Mislim da imamo već dobre trenere, dosta je Hrvata među najboljim igračima na svijetu”, kazao je Primorac.

Primorac je nogometnu karijeru započeo u mostarskom Veležu u kojem je ostavio zapažen trag i upisao 133 nastupa. Godine 1978. iz Veleža je prešao u Hajduk, s kojim je u sezoni 1978./1979. pod vodstvom trenera Tomislava Ivića osvojio Prvenstvo Jugoslavije. Upisao je ukupno 283 nastupa za Bijele postigavši 53 gola.

Iz Hajduka je 1983. godine preselio u LOSC Lille (107 nastupa), a igračku karijeru zaključio je u Cannesu (111). Bio je i reprezentativac Jugoslavije za koju je igrao 14 puta.

A upravo u Cannesu Primorac počeo i svoju trenersku karijeru. Vodio je potom i francuski US Valenciennes.

Bio je nakon niza francuskih godina i u japanskoj momčadi Nagoya Grampus, a tu počinje i njegova dugogodišnja uspješna suradnja s legendarnim Arsène Wengerom. Od 1997. do prošle godine, tijekom gotovo 1.200 utakmica i na tisuće i tisuće treninga, bio je pomoćnik Wengera u Arsenalu.

S Emiratesa se Primorac sada vraća na Poljud, stadion na kojemu je upravo on ušao u povijest kao strijelac prvog gola nakon otvaranja 1979. godine. Bio je to dvoboj odigran 19. septembra, a suparnik Hajduku na Poljudu bio je Trabzonspor.

(Reprezentacija.ba)