Veznjak reprezentacije BiH i Juventusa, Miralem Pjanić (29), dao je veliki intervju za magazin Vanity Fair, u kojem se dotakao i trenutka kada je sa porodicom izbjegao u Luksemburg.

“Moj otac je igrao u Jugoslaviji i putovao je po zemlji igrajući utakmice. On je prije svih shvatio šta će se desiti. Prijatelji su preko noći postajali neprijatelji, vidio je nacionalnu netrpeljivost na stadionima i u selima. Spakovao je stvari u dva kofera i otišao u Luksemburg”, rekao je Pjanić.

Nije imao dileme kada je u pitanju najemotivniji trenutak u njegovoj karijeri.

“Kada sam se sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine kvalifikovao na prvo Svjetsko prvenstvo u historiji zemlje, plakao sam od ponosa i sreće”.

Govorio je i o svom bivšem klubu Romi, čiji odnos prema klupskim legendama ne može shvatiti.

“Nije mi jasno kako su mogli tako tretirati Tottija i De Rossija. Pričao sam sa obojicom i oni ni sada ne znaju čime su zaslužili takav odnos. Totti je otišao jer mu se nije sviđalo u kojem smjeru se klub kreće, nije bio zadovoljan ulogom u upravi jer je ubijeđen da može mnogo više dati za klub. A šta su uradili De Rossiju je zaista misterija. Najbolji igrači im odlaze iz godine u godinu i trebaju se zapitati zašto je to tako”, istakao je Pjanić.

(Reprezentacija.ba)