Dokumentarni film „Keli“, autora Muhameda Bikića, u produkcija TV Sarajevo, bit će prikazan na Sarajevo Film Festivala – BH FILM programu, 21. augusta 2019. godine u 12:30h u Cinema City.

„Iznimno sam sretan sam što će ‘Keli“, film svih nas Sarajlija i Bosanaca i Hercegovaca, dobrih ljudi širom svijeta biti prikazan na naj bh. brendu SFF-u, jer je upravo naš ‘heroj u kopačkama’, Želimir Vidović Keli igrao i živio za svoje Sarajevo, grad i klub, do posljednjeg daha“, kaže autor Bikić, koji je upravo za film „Keli“, ove godine dobio i „Plaketu grada Sarajeva“, u okviru „Šestoaprilskih nagrada“, tj. obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva.

„Projekciju filma posvećujem velikom prijatelju, koji danas nažalost nije s nama Elviru Ključaninu, nekada ‘zaštitnom znaku SFF-a i Meeting pointa’. Rahmetli Elvir je bio veliki navijač Sarajeva i puno je volio Kelija, ali nije dočekao film, koji je žarko želio da napravimo, snimimo…”, kaže kolega Bikić koji je odnedavno novinar Federalne televizije.

Dokumentarac o Keliju snimljen je u Sarajevu, gdje je pokojni Keli živio, igrao, gdje je ubijen i sahranjen, na ulicama Dobrinje i fudbalskom igralištu u Butmiru, koji nose njegovo ime. Želimir Vidović rođen je 17. novembra 1953. Odrastao je u sarajevskom naselju Stup, a karijeru je počeo u ilidžanskom Igmanu.

Kasnije ga je lopta odvela u sarajevsku Bosnu, a potom i na Koševo, te austrijski Gaku. Bio je i reprezentativac bivše Jugoslavije, omiljen širom bivše države, a nestao je početkom agresije na BiH, 17. maja 1992. pri povratku iz koševske bolnice na Dobrinju, gdje je odvezao ranjene sugrađane. Njegovi posmrtni ostaci nadjeni su 1996., a identificirani 2004. kada je ukupan na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

(Reprezentacija.ba)