Odlazak na posudbu u Olimpiju iz Ljubljane za bivšeg U21 reprezentativca BiH, Luku Menala (23), pokazao se kao pravi potez.

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

Odlične partije i formu sa priprema prenio je na prvenstvo i evropske utakmice, gdje je na ukupno osam dosadašnjih nastupa postigao tri gola i upisao jednu asistenciju.

Zasluge saigračima

Za portal Reprezentacija.ba govorio je o startu sezone i prvim utiscima u novom klubu.

“Stvarno sam zadovoljan kako sam otvorio sezonu. Pripreme sam odlično prošao, zabio tri gola i ušao u sezonu na najbolji mogući način. Imamo stvarno i dobre rezultate. Ne mogu reći da sam očekivao tako brzu prilagodbu, ali sigurno da sam vjerovao u sebe i da sam mislio da mogu. Isto tako mislim da najviše zasluga ide saigračima, što su me tako brzo prihvatili i što sam se uklopio u klub i njihov stil igre”, ističe na početku razgovora Menalo.

Kaže kako su mu svako najviše pomogli njegovi sunarodnjaci Tomislav Tomić i Asmir Suljić, te da mu znači što u klubu ima nekog svog.

“Sigurno da mi puno znači. Baš njih dvojica su mi najviše pomogli kada sam došao. Dali su mi potrebne savjete, upoznali su me sa gradom i svim ljudima okolo. Zahvaljujem im se zaista na tome. Družimo se i van terena. Jedna od veoma bitnih stvari kad idete u novi klub je da imate nekog svog”.

Olimpija je nastup u Europa ligi okončala u drugom pretkolu, gdje ju je eliminisao Yeni Malatyaspor. Iako nisu ispunjena očekivanja, Menalo tvrdi kako u klubu nisu nezadovoljni.

Foto: NK Olimpija Ljubljana

“Nema sumnje da su očekivanja bila veća. Pričalo se o play-offu, da se proba izboriti grupna faza. Rigu smo prošli u 92. minuti. Imali smo loš rezultat kući, iako smo bili dosta bolji i onda smo se izvukli tamo. Protiv Malatyaspora smo napravili dobar rezutlat u prvoj utakmici, ali u drugoj smo dobili crveni karton i nismo imali sreće, tako da je i to isto utjecalo. U klubu ipak nisu nezadovoljni toliko, jer smatraju da su svi dali sve od sebe”.

Timu iz Ljubljane u prvenstvu je pak krenulo odlično. U prva četiri kola upisali su tri pobjede i glavnom konkurentu Mariboru već bježe sedam bodova.

“Zaista smo dobro ušli u sezonu. Nemamo poraza. Četiri utakmice, tri pobjede, te bod u gostima protiv Maribora sa igračem manje čitavu utakmicu. Napravili smo lijep rezultat. Mariboru je s druge strane teško, jer igra Evropu i sigurno da mislim da je ovo naša sezona. Imamo vrhunsku ekipu, dobrog trenera i stvarno vjerujem u nas”.

Uporedio je slovenačku ligu sa hrvatskom i bosanskohercegovačkom, gdje je prethodno igrao.

“Možda je fizički malo manje zahtjevna nego hrvatska i bh. liga, ali je liga u kojoj se igra. Još nisam vidio da se negdje tako igra fudbal, što važi za baš svaku momčad. Nema nabijanja lopte, svi igraju i to mi se jako sviđa”.

Razmišlja o pozivu

Menalo je u julu 2018. godine iz Širokog Brijega prešao u Dinamo, gdje se nije uspio nametnuti, pa je uslijedila posudba u Slaven Belupo.

“Kada sam došao u Dinamo, nisam igrao jer sam imao potres mozga. Mislim da to ipak nije neki alibi što se nisam dokazao tu. Jednostavno, rezultati u klubu su bili takvi da trener nije imao potrebe ništa mijenjati. Ja sam za sebe tražio sredinu gdje ću igrati. U Belupu je na početku stvarno dobro išlo, poslije nije onako kako sam ja zamislio i korektno smo se rastali. Nakon toga sam insistirao na nekoj drugoj posudbi, ukazala se Olimpija i stvarno sam prezadovoljan”.

Još uvijek ne zna da li će se vratiti u Dinamo nakon što mu istekne posudba sa Olimpijom, koja traje godinu dana.

“Mislim da je rano sada o tome pričati. Tek je osmi mjesec. Imam posudbu do šestog naredne godine, pa ćemo vidjeti kako klubovi budu zadovoljni sa mnom. Oni treba da dadnu svoj sud, pa tek onda ja mogu znati šta i kako”.

Foto: NK Olimpija Ljubljana

Za naš državni tim Menalo je upisao dva nastupa. Bilo je to na američkoj turneji u januaru prošle godine u susretima protiv SAD-a i Meksika. Od tada nije bio pozivan, a ističe kako se  

“Naravno da razmišljam. Svako razmišlja o tome. Bilo bi lijepo kad bi dobio poziv u reprezentaciju, ali ja shvatam da zadnje vrijeme nisam igrao na nekom nivou, tako da sad ne mogu očekivati da ću zbog jednog gola biti pozvan. Selektor opet zna najbolje, ukoliko osjeti potrebu da me pozove, ja sam tu na raspolaganju uvijek”.

Pratio je utakmice BiH u kvalifikacijama i smatra da unatoč lošem startu možemo ispraviti stvari i otići na Evropsko prvenstvo.

“Mislim da ipak možemo, da imamo stvarno dovoljno kvaliteta da napravimo dobar rezultat. Sami smo sebi to zakomplikovali, ali mislim da smo previše kvalitetni da ne bi otišli na Evropsko prvenstvo”, dodao je Menalo.

(Reprezentacija.ba)