“Povratak otpisanih” mogao bi se nazvati početak sezone FK Željezničar u režiji Amara Osima.

Željo nakon tri kola ima dvije pobjede i remi, nisu primili nijedan gol, Grbavica ruši rekorde posjećenosti lige… Lijepa priča i ne bi bilo čudna za klub tradicije kakav je Željezničar, da Osim prije osam mjeseci nije preuzeo potpuno traumatiziranu ekipu, te da klub prije manje od dva mjeseca zbog nedobivanja eurolicence nije prošao jednu od najtežih finansijskih kriza od rata, ali i kriza u odnosu sa krovnom kućom bh. fudbala zbog koje, čini se, još uvijek trpe iz utakmice u utakmicu.

Foto: Damir Hajdarbašić, fkz.ba

Amar Osim je u januaru kao prvi cilj imao ponovo vratiti samopouzdanje u svoje igrače koji su prethodno imali čak pet poraza u nizu te se na terenu bojali i najslabijih protivnika koje nudi Premijer liga BiH.

Avion koji strmoglavo pada Osim je uspio izravnati i rezultatski izboriti plasman u Europu, a onda ga je najtrofejniji Željin i bh. trener očigledno taj “avion” uspio ponovo vratiti na uzlaznu putanju.

Skučen budžet Osim je nadomjestio svojim kvalitetnim trenerskim radom i od postojećih igrača izvukao istinski maksimum, a ograničene finansije Željin šef uspio je nadomjestiti dobrim sposobnostima prepoznavanja igrača. Za relativno skromne iznose i za bh. prilike Osim je doveo nove igrače koji mogu ispuniti zadate ciljeve da Željo bude u vrhu tabele, a pri tome je mislio i na budućnost kluba te doveo dva možda i najveća talenta bh. fudbala u ovom trenutku – Sedada Subašića i Amara Mehića. Kako je to uspio pored puno većih budžeta koje imaju Sarajevo, Zrinjski, Borac i drugi klubovi – samo je njemu poznato.

Kao šlag na tortu za dobru atmosferu u i oko Željezničara došao je transfer miljenika navijača Semira Štilića koji bi objektivno u punom kapacitetu za Želju trebao zaigrati iza reprezentativne pauze u septembru.

Foto: Damir Hajdarbašić, fkz.ba

Možda je i najveći uspjeh Amara Osima da Željezničar na terenu djeluje kao prava brigada, skupina ratnika, koja je spremna da daje svoj maksimum baš do zadnjeg atoma snage. I to je definitivno prepoznala publika na Grbavici.

Gledajući na sve što je prošao u proteklih osam mjeseci FK Željezničar, te na uloženo i dobiveno, Osimov Željo definitivno je najljepša priča početka Premijer lige BiH.

Priča koja bi očigledno mogla dugo potrajati jer će njegovi igrači kako budu imali više samopouzdanja igrati još bolje i bolje…

(Reprezentacija.ba)