Prvu seniorsku sezonu bivši akademac i prvi golman bordo tima, Vladan Kovačević pamtit će po duploj kruni i pozivu u A reprezentaciju.

Kovačević je debitovao za prvi tim FK Sarajevo na prvenstvenoj utakmici protiv Slobode u Tuzli, a okončao ga je bez primljenog pogotka.

Govorio je za zvaničnu klupsku stranicu.

Debi u prvoj postavi bordo tima bio je upravo protiv Slobode 5. augusta 2018.godine. Šta se sve promijenilo od tada?

“Tako je, nadam se da će i ova utakmica imati pozitivan ishod. Mogu reći da sam iskusniji, postao sam član A reprezentacije i naravno apetiti su porasli, želja je jača iz utakmice u utakmicu”.

Bordo boje braniš već godinu dana, dvije titule kao najbolja nagrada za rad, trud i zalaganje su tu, kakva su očekivanja u novoj sezoni? Ko je po Vama najveći konkurent za titulu?

“Očekivanja su velika, sve ćemo od sebe dati da i ove sezone igramo atraktivan i efikasan fudbal i na taj način ponovo usrećimo naše navijače. Vjerujem da će igrači Borca u ovoj sezoni pokazati kvalitet, drago mi je što su se vratili u Premijer ligu, također Zrinjski je u utakmici protiv nas i pored poraza pokazao ozbiljnost. Bit će zanimljivo prvenstvo i konkurencija nam je dodatna motivacija”.

Zahvaljujući odličnim nastupima dobili ste i poziv A reprezentacije, te još jednom potvrdili da ste najbolji primjer kako se trudom i radom može sve ostvariti. Šta je po Vama zapravo najbitnije za uspjeh?

“Ako u čovjeku postoji volja, svaki naredni korak je korak naprijed. Drago mi je što radim ono što volim. Pored toga strpljenje. Za sve što je dobro potrebno je vrijeme, zatim karakter, odgovornost, posvećenost, a na kraju i malo sreće. Gledam na uspjeh kao na zbir napora, ponavljanih iz dana u dan”.

Mnogo puta ste sačuvali mrežu na Celtic Parku u revanš susretu protiv Celtic FC. Kakve utiske nosite iz takmičenja u Ligi šampiona?

“Generalno sam zadovoljan kako smo odigrali, posebno u gostima. To je skroz druga dimenzija fudbala. Bio je divan osjećaj izaći na teren pred tolikim brojem ljudi na stadionu kao što je Celtic Park. Ipak, sa Koševa nosim najljepše uspomene”.

Sarajevo dočekuje protivnika u 3. kolu kvalifikacija Europa lige, kakva su Vaša očekivanja?

“Očekivanja su uvijek ista, cilj nam je da odigramo što kvalitetnije, iako će biti veoma zahtjevna utakmica. BATE Borisov je veoma iskusna ekipa u ovim takmičenjima i trebat će nam uz odličnu igru i malo sreće za prolaz u naredno kolo”.

Šta radi Vladan Kovačević kada nije u dresu FK Sarajevo, kako provodite slobodno vrijeme?

“Slobodno vrijeme iskoristim da vidim djevojku i porodicu. Volim i da čitam historijske i klasične romane, gledam utakmice drugih ekipa, analiziram i svoje i odbrane drugih golmana. Također, puno vremena provedem na planinama van grada, tu pronađem svoj mir”.

Na koje svoje postignuće ste najponosniji?

“Poziv u A reprezentaciju, to je jedna od najljepših stvari u mojoj karijeri”.

Sa kojim saigračem provodite najviše vremena?

“Otkad sam ovdje najčešće se družim sa Dušanom Hodžićem i Bojanom Pavlovićem. S obzirom da je Bojan prešao u Čelik i da smo okupirani obavezama nešto rjeđe se viđamo. Također, puno vremena provodim sa Amarom Rahmanovićem i Anelom Hebibovićem. Besima sam upoznao na okupljanju mlade reprezentacije, tako da samo i sada bliski i često se vidimo i pored treninga”.

A sa kojim saigračem biste voljeli dijeliti svlačionicu u budućnosti?

“Haha, Cristiano Ronaldo, definitvno moj najdraži igrač”.

Gdje se vidite za 10 godina?

“Volio bih da to bude Engleska, obožavam njihov fudbal”.

(Reprezentacija.ba)