Fudbaleri Zrinjskog sinoć su u revanš susretu drugog pretkola Europa lige priredili senzaciju, izbacivši favorizovani Utrecht.

Bila je to senzacija u pravom smislu riječi, jer se radi o klubovima koji se skoro ni po čemu ne mogu porediti, pogotovo finansijski.

To najbolje ilustruje podatak da je Utrecht od Zrinjskog skuplji više od šest puta.

Vrijednost njegovog kadra prema Transfermarktu iznosi 45.30 miliona eura (peti najskuplji roster u Holandiji), dok momčad Zrinjskog košta tek 7.18 miliona.

Najskuplji igrač Utrechta je Adrian Dalmau sa cijenom od 4 miliona eura, dok kod Zrinjskog najviše vrijedi Advan Kadušić – 600.000 eura.

Velika je razlika i u ostalim segmentima.

Razlike u platama igrača (u Holandiji se prosječno kreću i do nekoliko stotina hiljada eura godišnje) su nepojmljive, što važi i za uslove.

Većina stadiona u Holandiji ispunjava najveće moguće kriterije, pa tako i Utrechtov Galgenwaard stadion, koji je renoviran u periodu od 2000. do 2004. godine i ima kapacitet od 23.750 mjesta.

Zrinjski će s druge strane svoj meč trećeg pretkola protiv Malmoa morati igrati na Pecari, jer njegov stadion Pod Bijelim Brijegom nema potrebne uslove.

Utrecht također skoro svake godine zaradi milionske iznose na transferima.

U sezoni 2016/17 prodali su Barta Ramselaara PSV-u za 4.75 miliona eura, a Timu Letscherta u Sassuolo za 3.5 miliona.

Naredne godine, u sezoni 2017/18, zaradili su 7 miliona eura od prodaje Sebastiana Hallera Eintracht Frankfurtu, te 4 miliona za Sofyana Amrabata, kojeg su prodali u Feyenoord.

Prošle sezone, 2018/19, Zakaria Labyad je prodat Ajaxu za 6 miliona eura, a ove 2019/20 Nicolas Gavory u Standard Liege za 3.1 milion.

Te cifre su jasan pokazatelj koliko je Utrecht ozbiljan klub i to sve uspjehu Zrinjskog daje dodatnu vrijednost.

(Reprezentacija.ba)