Zrinjskog sutra u Mostaru očekuje revanš meč drugog pretkola Europa lige protiv Utrechta.

Onaj prvi prije sedam dana završen je rezultatom 1:1, što “Plemićima” ostavlja odlične šanse za prolaz dalje.

Tome se nadaju trener i kapiten Zrinjskog, Hari Vukas i Slobodan Jakovljević, koji su se obratili danas medijima na službenoj press konferenciji.

“Čeka nas sutra velika utakmica protiv velikog protivnika. Imamo jako kvalitetan i dobar rezultat iz prve utakmice, ali ne mora ništa značiti. Sutrašnjih 90 minuta treba dobro pripremiti, znamo njihove kvalitete, šta nam mogu napraviti, ali vjerujte mi da se dobro pripremamo za tu utakmicu. Sinoć smo bili na druženju sa navijačima i zbilja sam osjetio veliku sinergiju kako ovaj grad diše za ovaj klub. Stvarno je bilo lijepo, a zbog njih mi imamo obavezu da damo svoj maksimum. To je naša obaveza prema klubu, gradu, navijačima. Vjerujte da će svi momci dati sve od sebe za uspjeh kluba”, rekao je Vukas i nastavio:

“Kao i svaku utakmicu, kako prvenstvenu, tako i ovu evropsku, pogledao sam već dva puta. Mogu reći da su zbilja kvalitetni, ali se ne mogu oteti dojmu da smo imali 60 minuta jako kvalitetnih gdje nismo bili u panici, bilo je par situacija gdje se ušlo u grešku, ali ne možemo pobjeći od njihove kvalitete. Mi u stručnom štabu smo jako zadovoljni onim što smo pokazali tokom cijele utakmice. Mi smo praktički posljednjih 20 minuta igrali sa igračem manje jer izmjene planske su napravljenje, a jedna neplanska je pokvarila planove. Imali smo Govedaricu koji nije igrao zadnjih 20 minuta jer nije mogao. Da se nije desila neplanska izmjena, izveli bi njega, uveli Čurjurića u sredinu, gurnuli Šovšića naprijed i to bi bilo drugačije. Malo taj dojam pred kraj je bio njihov pritisak, a te okolnosti su bile takve. Mi smo vidjeli da možemo igrati protiv njih, da se igra srcem, da svoj maksimum, a treba koristiti glavu i znati kad treba napasti, kad se treba braniti. Baza svega je kompaktan defanzivni blok. Imamo kompaktne igrače za naprijed, ali vidjet ćemo sutra kako će to izgledati”.

Vukas od Utrechta očekuje istu igru kao i u Holandiji.

“Mi očekujemo da će oni igrati kao i u Holandiji. Oni jednostavno igraju ultranapadački sa tri vezna koji nijedan nije defanzivan. Tako su igrali kroz pripreme, sutra očekujemo isto. Sad šta će se dešavati tokom igre, to ćemo vidjeti. U svakom slučaju oni ni ne znaju igrati drugačije. Vidio sam po njihovim izjavama da su uvjereni u prolaz, da su puno kvalitetniji, da smo postigli nekakav gol, da su imali puno šansi, međutim, to ne bi bilo loše da nas podcijene i budu toliko samouvjereni. Izgledi narasli ili ne, utakmica može u 10. minuti otići u smjeru u kojem niko ne želi. Ono što se događa na terenu, igrači koji su tu, to je jedino bitno. Izgledi njima ili nama, ko nedostaje, postoci, to su priče. Ako momci izađu i budu kompaktni, budu radili ono što se dogovorimo, onda mislim da imamo izgleda”.

Trener Zrinjskog je još jednom naglasio kako Utrecht ima svoje slabosti i kako će to njegov tim pokušati iskoristiti.

“Baš smo analizirali utakmicu sa Veležom, tu pobjedu koja je bila teška. Potrošeno je dosta energije, ali kad stavite na neku vagu šta je dobro, šta je loše, onda je toliko stvari koje vuku na pozitivu. Pobjeda, nevezano za to što smo očekivali, igru, ljepotu. To je jedna pobjeda koja je slatka, koja je bitna za ovaj grad, ovaj klub, nas sve skupa, igrače koji su igrali prve minute i to je plus. Igrači koje nismo koristili, i to je plus. Tako to radimo non stop, nekad će ispasti dobro, nekada neće. Radimo sve da izvučemo najbolje i da izvučemo maksimum. Neću vam reći sastav, svi su u kadru i svi su zdravi. Svaka ekipa ima svojih slabosti, mi smo analizirajući njih došli do jako malo materijala jer jednostavno su vješto sakrili sve. Uspjeli smo doći do nečega, saznali neke stvari i na tim stvarima smo radili već u Utrechtu. Ima slabosti, svi znamo kolika je njihova kvaliteta i to svi znaju, nema sakrivanja. Kvalitetna ekipa, a vidjeli ste i u prvoj utakmici individualni kvalitet. Svaka ekipa ima slabosti, pa tako i oni, a mi ćemo pokušati to iskoristiti”.

Sličnog razmišljanja je i Jakovljević.

“Ne bih nešto previše pričao. Nadovezao bih se na trenerove misli i razmišljanja. Razmišljamo pozitivno, ali će sutra utakmica pokazati sve. Ja se nadam da možemo izbaciti Utrecht. Igrao sam protiv velikih ekipa, ali nam je uvijek falio djelić sreće da prođemo dalje. Opet kažem, kvalitetna su ekipa, na nama je da damo maksimum, a šta će biti ne mogu reći unaprijed. Uz podršku navijača nadam se da možemo doći do pozitivnog rezultata. Ja mogu u svoje ime reći da sam se odmorio, ima tu još par momaka koji nisu igrali, a ko će igrati to će trener odlučiti i ja se tu ne miješam”, rekao je Jakovljević i dodao:

“Gore u Holandiji sam izašao zbog bola u zglobu, bio je nateknut, odmorio tri dana i krenuo normalno da radim. Spreman sam za sutra. Mislim da su kvalitetniji od Legije, ali od Ludogoretsa ne znam. Između Ludogoretsa i Utrechta, nijanse dijele ko je kvalitetnija ekipa. Utrecht je napao i gore u Holandiji od prvog minuta, mi smo djelovali kompaktno u prvih 60 minuta. Imali su par šansi, ali imali smo i mi. Oni neće mijenjati sistem, napast će prvih 20 minuta, na nama je da to izdržimo, pa ćemo vidjeti kako će se razviti dalje utakmica”.

Meč između Zrinjskog i Utrechta igra se sutra od 19:00 sati uz prijenos na Areni sport.

(Reprezentacija.ba)