A reprezentativka Bosne i Hercegovine, Lidja Kuliš (27) rodom iz Kreševa, prije nekoliko dana postala je igračica Milana.

Lidija je u redove Milana stigla iz škotskog Glasgowa, a prethodno je sedam godina igrala u njemačkoj ligi za Turbine Potsdam.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Na početku razgovora za portal Reprezentacija.ba kazala je kako je došlo do transfera u Glasgow prošle sezone, a onda i šta je uticalo da karijeru nastavi u Milanu.

“To je bilo jedno novo iskustvo za mene jer sam već sedam godina igrala u Njemačkoj. I htjela sam neku promjenu. Trenera iz Glasgowa poznavala sam od ranije tako da čim sam dobila ponudu odmah sam pristala. Znala sam da je Scott Booth fantastičan trener i da mogu od njega puno naučiti, a i klub je igrao Ligu prvaka tako da je to bio još jedan razlog zašto sam tamo otišla. Što se tiče Milana, od malena navijam za taj veliki klub i oduvijek sam htjela da odem u Italiju i da igram i živim tamo. Do prije nekoliko godina liga i općenito ženski nogomet u Italiji nije bio baš na tako velikom nivou. Zadnje dvije godine Nogometni savez Italije baš puno ulaže, a također i svi veliki muški klubovi imaju ženske timove tako da je liga baš postala atraktivna i jaka. U ovom ljetnom prijelaznom roku dosta je dobrih i poznatih igračica prešlo da igra za Milan, Juventus, Romu i Inter tako da će biti zanimljiva i uzbudljiva sezona. Pored Italije ja sam imala još ponude iz Njemačke i Engleske, ali sam se na kraju odlučila za Milan, koji je konaktirao mog menadžera i transfer je realizovan”, ističe Kuliš.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine je u svojoj karijeri igrala u BiH, Njemačkoj, Švedskoj i Škotskoj. Smatra da je njemačka liga najzahtjevnija, a otkriva nam da je njen bivši klub dnevno znao trenirati i po četiri puta.

“Definitvno mogu da kažem da je Njemačka liga najzahtjevnija. Samo ću reći primjer koliko se trenira u Njemačkoj, a koliko u drugim ligama. Lige širom Europe a počinju u septembru. Pripreme u Njemačkoj u svim klubovima kreću početkom jula i to su treninzi dva puta na dan, dok pojedini klubovi treniraju i po tri puta na dan. U mom bivšem klubu Turbine Potsdam znali smo imati i po četiri treninga na dan i plus utakmice za vikend. Tako da mislim da taj podatak sve govori koliko je liga fizički zahtjevna. Što se tiče Italije i Španije, pripreme kreću tek početkom augusta. Kada se uporedi naša liga i primjera radi liga Njemačke, razlika je izuzetno velika. Kao prvo u kvaliteti, pa u uslovima jer tamo igračice igraju profesionalno i žive od toga. Dok kod nas sve to ide veoma sporo”, kaže naša A reprezentativka.

Lidija u dresu njemačkog kluba Turbine Potsdam

Lidija je godinama jedna od ključnih igračica naše seniorske reprezentacije.

“Smatram da uvijek može bolje. Kako ja individualno tako i cijeli tim. Mozda prošle kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nismo odigrali onako kako smo planirali, ali pred nama su nove kvalifikacije za Europsko prvenstvo i trebamo naučiti i analizirati šta smo to pogrešno radili i šta možemo u ovim kvalifikacijama popraviti. Idemo pravim putem i nadam se da ćemo još napredovati”, govori nam nova igračica Milana i dodaje:

“Naš tim ima puno potencijala i dosta je tu mladih i talentiranih igračica koje uz nas starije i iskusnije mogu da uče i napreduju. Mislim da nam takav spoj može donijeti jako puno za budućnost i uz pravi odnos, rad, disciplinu te predanost možemo sigurno očekivati da se uskoro kvalifikujemo na jedno veliko takmičenje.”

Dvadesešestogodišnja Lidija kaže da su u njenoj porodici svi “ludi” za nogometom i da je upravo to bilo presudno da i ona kao mala počne sa treninzima.

“Ja sam bas kao mala počela da igram nogomet. Imala sam pet ili šest godina. U mojoj porodici svi osim mame igraju nogometn, tako da sam uz brata i tatu odmah počela da pratim i igram. Upravo je to bilo presudno. Moja mlađa sestra igra, tako da smo baš svi ludi za nogometom. Pošto dolazim iz malog mjesta (Kreševo), nije bilo ženskog kluba i uvijek sam trenirala i igrala sa dječacima na turnirima. Po završetku osnove škole prešla sam u SFK 2000 Sarajevo. Tu sam igrala četiri godine i završila srednju školu. Nakon toga sam otišla u Njemačku u Turbine Potsdam i sa 17 godina potpisala svoj prvi profesionalni ugovor.”

Njen novi klub Milan je prošle sezone imao debitantski nastup u ženskoj Seriji A i osvojio odlično treće mjesto. Sada su na poziciju trenera doveli legendarnog Maurizija Ganza. Ciljevi za narednu sezonu su dupla kruna i plasman u Ligu prvaka.

“Pa kako je to bila prva sezona za klub dobar rezultat su napravili. Čak su veći dio sezone bili prvi i pobjedili su izravne konkurente Juventus i Fiorentinu ali na kraju je ipak presudilo iskustvo ova dva kluba tako da je Juventus drugi put zaredom postao prvak, a Fiorentina završila na drugom mjestu i kvalifikovala se za Ligu prvaka. Sada je došao novi trener Maurizio Ganz i već na prvom sastanku vidjela sam kako ima veliko nogometno znanje i da je veliki profesionalac i motivator. Igrao je za Milan i još druge velike klubove i sigurno sa svojim znanjem te iskustvom može da uradi velike stvari u ovom klubu. Vjerujem da ćemo uz njega napredovati i naučiti mnogo toga. Klub ima velike ambicije i naš cilj je da osvojimo ligu i Kup te naravno da ostvarimo učešće u Ligi prvaka”, rekla je Kuliš.

Zanimljivo da su u sezoni 2019. / 2020 za muški i ženski tim Milana potpisali Rade Krunić te Lidija Kuliš. Rade je A reprezentivac BiH, dok je Lidija dugogodišnji član ženske seniorske selekcije BiH.

“Mislim da je to ogromna stvar za BiH to što smo Rade Krunić i ja članovi giganta kao što je AC Milan. Kako za nas privatno i za našu karijeru tako i za našu zemlju. Milan jedan od najvećih klubova na svijetu i ja mislim da je san svakog igrača i igračice da nastupa za ovaj klub. Bosna i Hercegovina treba da je ponosna da ima svoja dva reprezentativca u ovom velikom klubu. To pokazuje da naša zemlja ima jako dobre igrače i igračice i da je trudom, voljom, zalaganjem i uz malo sreće sve moguće”, kazala je za kraj razgovora Lidija.

(Reprezentacija.ba)