U subotu (27. juli) i nedjelju (28. juli) igrane su utakmice drugog kola Premijer lige BiH.

Domaći su ostvarili tri pobjede, dva meča su okončana bez pobjednika, dok je samo Željezničar stigao do gostujuće pobjede.

Ukupno je postignuto 11 pogodaka, a samo je derbi meč između Čelika i Sarajeva završio bez golova.

Mladost DK – Željezničar 0:2

Nakon što je u prvom kolu na svom terenu odigrao 0:0 protiv Borca, Željezničar je bio pod imperativom pobjede na gostovanju u Doboju kod Kaknja. Željo je na kraju rutinski savladao Mladost rezultatom 2:0 i izbio na prvo mjesto. Asim Zec i Sulejman Krpić su pogađali za Plave, a pobjeda je mogla biti i ubjedljivija da Ermin Zec nije promašio penal u sudijskoj nadoknadi. Izabranike Amara Osima u narednom kolu očekuje derbi protiv Zrinjskog na Grbavici. Momčad Mladosti nakon dva odigrana kola ima tri boda i za vikend će gostovati Zvijezdi 09

Željezničar bez većih problema slavio na gostovanju kod Mladosti

Radnik – Tuzla City 3:0

Bijeljinski Radnik je lakše nego što se očekivalo došao do prvih bodova u sezoni. Ekipa Radnika je sa 3:0 porazila Tuzla City. Sve je bilo riješeno već u prvom poluvremenu. Maksimović je postigao dva gola, dok se kapiten Đurić jednom upisao u listu strijelaca. Gosti iz Siminog Hana su razočarali u ovom duelu, a u narednom kolu ugostit će banjalučki Borac. Radnik će u trećem kolu putuje u Široki Brijeg.

Radnik razbio Tuzla City

Borac – Zvijezda 1:0

Fudbaleri Borca su pred 4.500 svojih navijača pobijedili Zvijedu 09 minimalnim rezultatom 1:0. Trenutak odluke dogodio se u 24. minuti, kada je kapiten Stojan Vranješ postigao pobjedonosni pogodak. Gosti su u nastavku pokušali doći do izjednačenja, ali promjene rezultata nije bilo. Borac je poslije dva odigrana kola na diobi prvog mjesta sa četiri boda, dok je Zvijezda posljednja bez bodova.

Minimalna pobjeda Borca nad Zvijezdom 09

Sloboda – Široki Brijeg 2:2

Najefikasnija utakmica u drugom kolu odigrana je u Tuzli, gdje su Sloboda i Široki Brijeg remizirali (2:2). Zanimljivo da je Široki dva puta imao prednost, ali je oba puta primao pogotke u sudijskoj nadoknadi prvog te drugog poluvremena. Bagarić i Jović su bili strijelci za Široki, a Amer Bekić i Maksimović za momčad Slobode. Tuzlaci u trećem kolu igraju derbi sa aktuelnim prvakom Sarajevom, dok će Široki na Pecari odmjeriti snage sa Radnikom.

Široki dva puta vodio, Sloboda u nadoknadi spasila bod

Zrinjski – Velež 1:0

Gradski rivali Zrinjski i Velež su odigrali svoj prvi ligaški derbi nakon gotovo tri godine. Zrinjski je opravdao ulogu favorita i pred svojim navijačima pobijedio sa 1:0. Domaći su imali mnogo sreće u ovom duelu, jer je kapiten Veleža Zvonić u drugom poluvremenu postigao bizaran autogol i tako odlučio pobjednika. Susret u Mostaru posmatralo je 8.000 gledalaca, koji mogu biti zadovoljni prikazanom igrom obje momčadi.

Zrinjski u mostarskom derbiju savladao Velež

Čelik – Sarajevo 0:0

Meč koji je u drugom kolu privukao najviše gledalaca (9.500) bio je u Zenici, gdje su Čelik i Sarajevo podijelili bodove odigravši 0:0. Sarajevo je bilo bolji protivnik u ovom derbiju, imalo mnogo više prilika, međutim nije uspjelo doći do tri boda. Guzina, Tatar i Hebibović su promašili nekoliko odličnih šansi, pa bodom mogu biti zadovoljniji domaći. Fudbaleri Sarajevo u trećem kolu na svom terenu igraju sa Slobodom, a Čelik će pokušati doći do novih bodova u Mostaru protiv Veleža.

Čelik i Sarajevo podijelili bodove

(Reprezentacija.ba)