U subotu (20. juli), nedjelju (21. juli) i ponedjeljak (22. juli) odigrane su utakmice prvog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Na šest mečeva ukupno je postignuto 15 pogodaka, domaći su ostvarili dvije pobjede, jedan duel je okončan bez pobjednika, a gosti su se radovali u tri utakmice.

Susrete prvog kola pratilo je više od 20.000 navijača, što je prilično dobra posjeta s obzirom na sve probleme u domaćem fudbalu.

Velež – Mladost DK 1:3

Povratnik u društvo najboljih mostarski Velež je u Vrapčićima ugostio ekipu Mladosti iz Doboja kod Kaknja i pretrpio poraz. Velež je bio bolji tokom većine utakmice, imao čak 22 pokušaja, ali je na kraju poražen rezultatom 1:3. Fanimo, Crnički i Dragutinović su pogađali za goste iz Doboja kod Kaknja, dok je Berisha bio jedini strijelac za Velež. Fudbaleri Veleža u narednom kolu igraju gradski derbi protiv Zrinjskog, a Mladost će na svom terenu dočekati sarajevski Željezničar.

Zvijezda 09 – Tuzla City 1:5

Najubjedljiviju pobjedu u prvom kolu ostvarila je momčad Tuzla Cityja, koja je sa visokih 5:1 deklasirala Zvijezdu 09 u gostima. U ovom duelu viđen je veliki broj prilika na obje strane i šest postignutih pogodaka. Dvostruki strijelac za Tuzla City bio je Crnkić, a po jedan gol su dodali Ubiparip, Ramić te Tojčić (autogol). Počasni pogodak za Zvijezdu postigao je Marković. Zvijezda će u narednom kolu gostovati Borcu, dok će Tuzla po drugi put gostovati i to Radniku u Bijeljini.

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

Željezničar – Borac 0:0

Derbi starih rivala Željezničara i Borca na Grbavici je privukao oko 6.000 gledalaca. Željezničar je tokom većine susreta imao terensku inicijativu, posjed lopte, međutim nije uspio pronaći put do mreže Banjalučana. Borac, koji se vratio u Premijer ligu BiH, došao je u Sarajevo po bod i ispunio zacrtani cilj. Željo je posljednjih desetak minuta igrao bez Petra Boje, koji je zbog dva žuta kartona morao napustiti teren ranije. Izabranici Amara Osima u drugom kolu putuju u Doboj kod Kaknja gdje će pokušati doći do pobjede protiv Mladosti, a Borac će u Banjoj Luci imati ulogu favorita nad Zvijezdom 09.

Sarajevo – Zrinjski 1:0

Derbi prvog kola odigran je na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, gdje je aktuelni prvak BiH FK Sarajevo pred više od 7.000 navijača savladao Zrinjski rezultatom 1:0. Sarajevo je u ovaj duel ušlo bez sedam fudbalera (Rahmanović, Oremuš, Hodžić, Letić, Pidro, Dupovac i Stanojević – svi povrijeđeni) i trener Bordo tima Husref Musemić morao je improvizovati. Priliku od prve minute dobio je omladinski bh. reprezentativac Andrej Đokanović (18), koji je pružio veoma dobru partiju na poziciji zadnjeg veznog i pokazao zašto je jedan od najvećih talenata u BiH. Pobjednika ove utakmice odlučio je Benjamin Tatar u 46. minuti, kada je matirao nemoćnog Brkića. Zrinjski je u nastavku pokušao doći do boda, ali promjene rezultata nije bilo. Sarajevo u drugom kolu igra sa Čelikom u Zenici, a Zrinjski će dočekati Velež u gradskom derbiju.

Foto: FK Sarajevo

Sloboda – Radnik 2:1

Momčad Slobode je trijumfom otvorila novu sezonu. Sloboda je na stadionu “Tušanj” rezultatom 2:1 pobijedila bijeljinski Radnik. Tuzlaci su poveli autogolom Bečelića, da bi Bekić udvostručio prednost. Konačnih 2:1 postavio je Mujagić (autogol) pred sami kraj meča. Ekipa Slobode će i u drugom kolu biti domaćin i to Širokom Brijegu, a Radnik će u Bijeljini igrati susret protiv Tuzla Cityja.

Široki Brijeg – Čelik 0:1

Posljednja utakmica prvog kola Premijer lige BiH odigrana je u ponedjeljak u Širokom, gdje je Široki Brijeg neočekivano izgubio od Čelika sa 0:1. Širokobriježani su imali više od igre, stvarali šanse, ali Čelik je iskoristio svoju priliku i golom Huseinbašića stigao do velika tri boda. Zeničani u drugom kolu na svom terenu igraju protiv aktuelnog prvaka Sarajeva i nema sumnje da će tribine stadiona “Bilino Polje” biti ispunjene do posljednjeg mjesta. Široki Brijeg, koji je ostao bez trenera Gocea Sedloskog (podnio ostavku), nastojat će u Tuzli u duelu sa Slobodom doći do pozitivnog rezultata.

Foto: jabuka.tv

(Reprezentacija.ba)