Utakmicama u subotu 20. jula (tri meča) počinje nova sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Titulu prvaka i Kupa BiH, branit će ekipa Sarajeva.

Sarajevo je prošle sezone zasluženo osvojilo duplu krunu (prvu u historiji), a u sezoni 2019. / 2020. bi sa Zrinjskim trebalo voditi glavnu bitku za prvo mjesto.

Foto: Ines Lučić, Reprezentacija.ba

Aktuelni prvak BiH je u ljetnom prelaznom roku ostao bez desetak igrača, ali jedini je Nihad Mujakić bio standardni prvotimac, dok su ostali dobijali šansu kada je to bilo neophodno ili su pretežno šansu čekali sa klupe za rezervne igrače.

Što se tiče pojačanja, u klub su, između ostalih, stigli Mirko Oremuš, mladi bh. reprezentativac Besim Šerbečić te Slobodan Milanović.

Sva trojica su nastupila za Bordo klub u dvomeču protiv škotskog Celtica u okviru prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i pokazala da Sarajevo nije pogriješilo što ih je angažovalo.

Naravno, moguće će da će u narednih dvadesetak dana Sarajevo ostati bez nekoliko igrača, ali i da će biti prinova.

Glavni konkurent Sarajevu u borbi za titulu prvaka bit će mostarski Zrinjski.

Uzimajući u obzir svih 12 bh. premijerligaša, slobodno se može reći da je Zrinjski doveo najzvučnija pojačanja u ljetnom prelaznom toku.

Foto: Jabuka.tv

Kada u timu imate Ivana Lendrića, Irfana Hadžića (obojica stigli uoči nove sezone) Slobodana Jakovljevića, Ivana Čurjurića ili Damira Šovšića, onda ste sigurno jedan od kandidata za najviši plasman.

Zrinjski je u prvom kolu kvalifikacija za Europa ligu bez većih problema eliminisao makedonsku Akademiju Pandev (dvije pobjede po 3:0) i pokazao da ima momčad za najviše domete.

Već u prvom kolu u nedjelju (21. juli) popularne “Plemiće” očekuje veliki derbi protiv Sarajeva u gostima, dok narednog vikenda Velež stiže pod Bijeli Brijeg.

Najtrofejniji bh. klub, sarajevski Željezničar imao je mnogo turbulencija u prethodnih nekoliko sezona.

Željezničar je u protekloj sezoni završio kao četvrti, izborio plasman u Europu, ali je zbog dugova prema nekadašnjem treneru Slavku Petroviću ostao bez nastupa u kvalifikacijama za Europa ligu.

Šesterostruki prvak BiH nije mnogo mijenjao ekipu u odnosu na prošlu sezonu, a svakako da je najveći adut Željezničara trener Amar Osim.

Foto: Damir Hajdarbašić, FK Željezničar

Osim je na klupi Željezničara čak peta puta osvajao Premijer ligu BiH i četiri puta Kup BiH te je jasno zbog čega navijači Plavih sa Grbavice imaju povjerenje u ovog stručnjaka.

Što se tiče ostataka lige, Široki Brijeg, Čelik i Radnik bi prema igračkom kadru trebali voditi bitku za vrh tabele.

Posebno se to odnosi na Čelik, koji s mnogo ambicija ulazi u novu sezonu.

Naravno, tu su i povratnici u društvo najboljih, mostarski Velež i banjalučki Borac.

Velež nije mnogo mijenjao ekipu, dok se Borac pojačao sa nekoliko iskusnih fudbalera.

Foto: FK Velež

Najviše promjena je bilo u Slobodi, koja je dovela čak 18 novih igrača i bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije u redovima Tuzlaka.

Slobodin gradski rival, Tuzla City je “sklopio” respektabilan tim i trebao bi bez problema očuvati status premijerligaša.

S obzirom da su u ljetnom prelaznom roku ostali bez ponajboljih fudbalera, Zvijezda 09 i Mladost DK će imati težak zadatak da izbore opstanak u Premijer ligi BiH.

Sve u svemu, očekuje nas zanimljiva sezona, koja bi trebala biti kvalitetnija u odnosu na prošlu, ali i mnogo gledanija.

(Reprezentacija.ba)