20.07. i 21.07.2019., u Sarajevu u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, koja je i organizator, bit će održano 10. Prvenstvo BiH u Pro Evolution Soccer 2019.

Pored bh. žrijeba posjetioci će imati priliku pratiti i INO žrijeb, te će top osam igrača iz oba žrijeba igrati i za titulu najboljeg u regiji. Tako ćemo na kraju sezone u popularnom PES-u dobiti novog zvaničnog prvaka BiH i novog regionalnog prvaka.

Titulu prvaka BiH brani Igor Zečević iz Esport tima Ancestral i uz  svog timskog kolegu, a prošlogodišnjeg viceprvaka i osmostrukog prvaka BiH, Feđu Đedovića, predstavlja glavnog favorita za ovogodišnjeg prvaka naše zemlje.

Titulu prošlogodišnjeg regionalnog prvaka brani višestruki prvak Srbije Stefan Slavković, te je vjerovatno i ove godine prvi favorit za prvaka regije.

U cilju promocije Esporta u BiH, prošlogodišnje takmičenje je bilo održano u Bužimu uz odličnu organizaciju domaćina i veliku podršku svih nivoa vlasti USK-a i Opštine Bužim. Ove godine organizacija seli u Sarajevo isključivo zalaganjem Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, koji će se uz koordinaciju BiH Esport Organizacije pobrinuti da takmičenje podignu za ljestvicu više u odnosu na prošlogodišnju izvanrednu organizaciju u Bužimu.

“Prošle godine smo mislili da bolje od organizacije u Bužimu nećemo moći izvesti i što se tiče nagradnog fonda i samog događaja. Međutim, veliki broj sponzora poput OLX-a, Tehno Maga, Red Bulla, Media Marketa, BBI-a, Alta Shoping Centra, White Sharka i ostalih koji su prepoznali odličan projekat te pomogli da ovogodišnje prvenstvo bude podignuto na viši nivo. Uz angažman svih iz Centra i BiH Esport Organizacije možemo očekivati sasvim sigurno najbolje i najjače prvenstvo do sada, što deseto jubilarno prvenstvo i zaslužuje. Manje više sva krema PES scene iz regije će biti prisutna uz još nekoliko novih imena koji prošle godine nisu bili u mogućnosti da dođu u Bužim. Iz BiH nam dolaze bukvalno svi najjači igrači iz cijele zemlje a naravno konkurenti za naslov prvaka su prva tri imena prošlogodišnjeg prvenstva Pehar, Đedović i Zečević. Sve u svemu očekujemo vrhunsko takmičenje i vikend za pamćenje i nadu  da će naši gosti iz cijele regije i nekoliko evropskih zemalja ponijeti lijepa iskustva, kako sa turnira tako i sa aktivnosti koje su predviđene za sve takmičare  pored samog takmičarskog dijela. Očekujemo veliki broj takmičara od kojih će većina osvojiti neke od nagrada i zadovoljni otići kući”, rekao je Kovač, jedan od predstavnika BiH Esport Organizacije.

Također je istaknuo da je iznenađen voljom i zalaganjem cijele PES zajednice iz regije da pomognu u što boljoj organizaciji samog događaja, a posebnu zahvalnost je istakao Play Station 4 igraonicama Game Pub i TataMorata, koje su pružile svu moguću tehničku podršku bez koje ovaj događaj ne bi bio moguć.

Iz organizacije su nam rekli da i dva velika svjetska imena PES-a dolaze iz Španije i Italije koja žele zadržati kao iznenađenje, ali se još ne zna da li će učestvovati u takmičarskom dijelu, jer se ipak radi o bh. i regionalnom žrijebu. Također pozivaju i sve ljubitelje video igara da dođu i prisustvuju ovom događaju jer će biti vrijednih nagrada i za same posjetioce.

Već sada na Facebook stranici BiH Esport Organizacije zainteresovani mogu učestvovati u nagradnim igrama koje će biti organizovane sve do početka samog prvenstva, te na taj način osvojiti vrijedne nagrade.

Važno je istaknuti da će ove godine biti i revijalni dio turnira u kojem će najbolji igrači BiH i regije kao i posjetioci moći okušati sreću i protiv profesionalnih fudbalera iz dva najpopularnija kluba u državi, FK Sarajeva i FK Željezničara, kao i nekih sadašnjih i bivših reprezentativaca BiH.

Takmičare će iznenaditi i još jedna odlična nagrada, a to je putovanje u Krakow za Novu godinu u organizaciji Jungle Tribea, te još mnoštvo drugih nagrada.

Po svemu najavljenom, očekuje nas jedan veliki Esport spektakl kakvih će nadamo se, u budućnosti biti sve vise, jer se Esportu u BiH definitivno treba dati šansa za razvoj da se dovede na nivo kakav postoji u zemljama okruženja.

(Reprezentacija.ba)