Emir Obuća je u četiri navrata nosio dres FK Sarajevo i uvijek je bio omiljen među navijačima Bordo kluba.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Uoči sutrašnjeg susreta prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Sarajeva i Celtica, Emir je govorio za portal Reprezentacija.ba o spomenutom duelu, ali i o najljepšim trenucima u redovima aktuelnog prvaka BiH.

Igrati strpljivo

“Vidim da je Sarajevo promijenilo igrački kadar. Došlo je nekoliko novih igrača i teško se može očekivati da se novi fudbaleri brzo uklope. Teško je reći kako će to izgledati protiv Celtica. Što se tiče Celtica, nisam nešto pratio škotsku ligu, ali znamo ko je Celtic i sigurno da se radi o ozbiljnoj ekipi, koja ima glavu i rep dugi niz godina. Prednost za Sarajevo je to što je prva utakmica na Koševu. Euforija je velika, bit će mnogo navijača, koji su uvijek 12 igrač i daju ogromnu podršku”, ističe Obuća za portal Reprezentacija.ba i dodaje:

“S obzirom da se igra protiv ekipe, koja je godinama u vrhu, i kad spomeneš Celtic, sve nam treba biti jasno protiv koga se igra. Moramo biti hladne glave, strpljivi i pokušati igrati svoju igru. Strpljivom igrom tražiti dobar rezultat. Realno gledajući, trebali bi biti prezadovoljni svakim rezultatom osim poraza.”

Emir je u dresu Sarajeva odigrao 205 utakmica, postigao 89 pogodaka i četvrti je najbolji strijelac u historiji Bordo kluba. U Premijer ligi BiH je pogađao 62 puta, u Kupu BiH se 19 puta upisao u strijelce, dok je u europskim takmičenjima osam puta tresao mreže protivnika.

Hvala Sarajevu

“Dok sam igrao, te podatke iskreno nisam ni pratio. Igrač kad je mlad samo razmišlja kako će otići vani i riješiti svoju egzistenciju. Međutim, kako sam prestao igrati fudbal profesionalno, dobio sam mnogo informacija o mojim nastupima u Sarajevu od mog prijatelja Semira Zilića, koji je napisao knjigu Bordo vremeplov (Emir je jedan od recenzenata ove knjige). Iskreno, svaki put kad pročitam te podatke, uvijek se naježim. Možda još uvijek nisam svjestan šta sam uradio za ovaj klub. Naravno, moram se zahvaliti Sarajevu, koje mi je pružilo priliku za to sve i na osnovu čega sam prepoznatljiv i u Sarajevu, ali i šire. U vrijeme kad sam ja igrao bilo je više domaćih igrača i lakše se bilo uklopiti u tim. Ipak, vrijedi spomenuti da je suđenje mnogo napredovalo i sada je na jednom višem nivou”, govori Emir.

Obuća je u europskim takmičenjima postizao pogotke protiv Sigme na Koševu, Bešiktaša u Istanbulu (2:2), zatim Rapida na Koševu, kada je u sudijskoj nadoknadi pogodio za trijumf Sarajeva. Na pitanje koji mu je gol najdraži u europskim takmičenjima, Emir kaže:

“To je isto kao da pitate muzičara koja mu je pjesma najdraža. Svaki gol u europskim takmičenjima, ali i u dresu Sarajeva, mi je bio drag. Svi golovi su mi dragi na svoj način. Možda bih izdvojio golove Bešiktašu u Istanbulu (2:2) i Rapidu na Koševu, kada smo slavili sa 1:0. Ti golovi će mi uvijek ostati u sjećanju.”

(Reprezentacija.ba)