Bosanskohercegovački stručnjak Nermin Bašić (35) od naredne sezone radit će u Angoli i to u klubu Primero de Agosto zajedno sa Draganom Jovićem i Nedžadom Selimovićem.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Ponude iz Slovenije i BiH

Bašić, prema mnogima jedan od najboljih mladih trenera u regionu, je imao nekoliko ponuda nakon odlaska iz Slovenije, a za portal Reprezentacija.ba je otkrio zbog čega je prihvatio poziv iz Angole, kakve je ponude imao te šta očekuje u narednom periodu.

“Što se tiče angažmana u Angoli, u zadnjih mjesec dana imao sam razgovore sa pet klubova. Imam 35 godina i odlučio sam se za Angolu, jer sam uvijek želio raditi sa Draganom Jovićem i Nedžadom Selimovićem. Mislim da mogu puno od njih da naučim. Potrebno mi je još iskustva i edukacije. Jedan od razloga što sam prihvatio ovu ponudu jeste da odem negdje vani, da nemam pritiska. Radio sam u posljednjih osam godina u pet klubova i istrošio sam se. Radujem se novom poslu u Angoli. To je nova država za mene, novi kontintent, nova klutura. Klub je veliki i Jović ima sjajne rezultate (četiri titule prvaka Angole). Nastojat ću što prije da naučim portugalski jezik i da pomognem Draganu za afričku Ligu prvaka i narednu sezonu”, govori Bašić na početku razgovora.

Tridesetpetogodišnji Nermin za dva dana putuje za Angolu, gdje će boraviti do decembra tekuće godine. Njegov novi klub Primero do Agosto je 13 puta osvajao titulu prvaka Angole i ima šest trofeja Kupa ove države.

“30. juna letim iz Beograda za Angolu i neću se vraćati prije decembra. Bit će mi otežavajuće zbog porodice, ali porodica mi je uvijek bila podrška, a i sada je. Mislim da sam uradio pravu stvar. Imao sam ponude iz Prve lige Slovenije i Premijer lige BiH za samostalni rad. U tim klubovima bi imao odriješene ruke da prezentujem sebe ponovo, međutim mislim da je pravi potez da idem raditi sa čovjek kojeg izuzetno cijenim. Ja ću dati sve od sebe da nastavimo sa dobrim rezultatima, koje Dragan i Nedžad imaju u kontinuitetu. Želim da mi prva godina bude veliko iskustvo i bogatstvo što se tiče moje edukacije”, istakao je rođeni Travničanin.

Moramo raditi više na marketingu

S obzirom da su Bašić i Selimović igrali zajedno u Travniku, a Bašića je trenirao upravo Jović, njihova saradnja bit će na vrhunskom nivou.

“Nas trojica smo prijatelji, sa Selimovićem sam igrao u Travniku, a Dragan mi je bio trener. Mnoge stvari nas povezuju. Mislim da je ovo pravi potez kako bh. treneri treba da pomažu jedni drugima, a ne da blatimo i ogovaramo. Moramo prezentovati naš edukacioni centar, koji je, siguran sam, među najboljim na prostoru bivše Jugoslavije. Moramo raditi više i na marketingu. Nažalost, ne želimo da otvaramo tržište jedni drugima, tako da presretan sam što smo ovim pokazali da trebamo učiti jedni od drugih. Trebamo spustiti svoj ego i učiti jedni od drugih. Moramo Bosnu i Hercegovinu predstavljati u najboljem svjetlu. Jović i Selimović to rade fantastično. Dugo su dole i osvojili su mnogo titula. Sretan sam što ću biti dio velikog kluba sa sjajnom infrastrukturom i jedva čekam da počnem da radim”, kazao je Nermin i za kraj razgovora dodao:

“Ovo će mi biti šesti klub, treća država u 35 godina. Sretan sam što imam ogromno iskustvo. Treća mi je država, različiti jezici, različiti tipovi ljudi. Zadovoljan sam što imam privilegiju i ogromno iskustvo sa relativno malo godina. Znam da će se ovo sve vratiti u životu. Žrtvujem mnogo toga, dvoje djece, suprugu i sve ostalo. Ipak, sve se to vrati poštenim i normalnim radim.”

Bašić je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri predvodio Travnik, Metalleghe, Slogu Simin Han, Radomlje te Goricu.

(Reprezentacija.ba)