Govoreći za Glas Amerike, bivši reprezentativac BiH i igrač Philadelphije Union, Haris Medunjanin (34), otkrio je kako su postojale stvari koje u našem državnom timu nisu funkcionisale dok je on bio tu.

“Generacija u kojoj sam bio imala je dobre rezultate, ali kada smo se borili kao ekipa, kada su svi radili ono što trebaju da rade. Poslije je došao period kada je svako radio što želi i normalno je da stvari onda ne funkcionišu najbolje. Mi iskusniji smo trebali reagovati, povući to malo, ali to se nije dogodilo i šteta je. Imali smo dobar tim i mogli smo otići na barem još dva svjetska i dva evropska prvenstva”, rekao je Medunjanin.

Medunjanin se od dresa BiH oprostio nakon 60 odigranih utakmica, a tvrdi kako je tu odluku donio nakon dugo razmišljanja.

“Nekada mora doći kraj. Mogao sam možda igrati još neko vrijeme, ali nakon dugo razmišljanja odlučio sam da kažem dosta i stojim iza toga. Danas ima mlađih igrača u reprezentaciji poput jednog Gojaka, tu su još Krunić, pa Vrančić… Po meni je Vrančić trebao dobiti šansu u prethodne dvije utakmice, ipak igra u drugoj ligi Engleske koja je jako kvalitetna i pokazao se kao sjajan igrač. Sada kada ima novih igrača treba vremena da stvari dođu na svoje. Činjenica je da je narod malo nestrpljiv, svi hoće odmah rezultat”.

Naveo je i razloge zbog kojih je odlučio završiti reprezentativnu karijeru.

“Bilo je dosta razloga. Jedno vrijeme nisam nikako bio dio reprezentacije, pozive nisam dobijao jer sam igrao u Americi, što je po meni bilo besmisleno. Nisam htio slušati te stvari. Ako hoćeš da igraš za reprezentaciju, i još imaš kvalitet, onda je svejedno gdje igraš. Priče poput onih da igram u MLS-u, da je ta liga slaba…, sve to mi je dosadilo i bilo je sigurno jedan od razloga zašto sam odlučio da više ne dolazim. Sada neka igraju ovi mlađi”.

Tvrdi kako je i dalje u kontaktu sa nekim igračima iz svoje generacije.

“Čujem se i dalje sa Zukanovićem, Lulićem, Ibiševićem, pa Begovićem. Mi smo se mnogo družili ranije. Šteta je što selektor ne zove Begovića, koji, po meni, nije zaslužio ovakav tretman. Puno više respekta treba biti prema njemu, odigrao je dosta utakmica za BiH i pritom godinama brani u Engleskoj. Kada se tako lako odreknete jedne takve osobe, to je manjak respekta, ništa drugo. Begović je veliki golman koji je puno dao reprezentaciji.”

Najveći problem je, kako kaže, bila disciplina.

“Nedostajalo je discipline kada sam ja bio u reprezentaciji. Mislili smo da možemo svakoga pobijediti s talentom, ali to ne ide baš tako. Ima tu dosta stvari koje igraju ulogu, od toga gdje treniramo, gdje se pripremamo, kako se jede, kada se odmara… Te stvari nisu bile na nivou na kojem jedna reprezentacija treba biti. Posebno je to boljelo nas koji smo odrasli u inostranstvu koji smo naučili na tu disciplinu. Uvijek smo to ostavljali po strani jer smo se željeli fokusirati na utakmice, a onda kada dođu loši rezultati, te stvari se vraćaju i priča se o njima. Tada je kasno. Mora se znati kakva su pravila, kakav red treba biti, kako se ponašati…”.

Medunjanin je govorio i o igranju u MLS-u, privatnom životu, a kompletan intervju pogledajte u prilogu.

(Reprezentacija.ba)