Historijski plasman na Evropsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, za dugogodišnjeg lidera i kapitena našeg rukometnog tima Mirsada Terzića (35) je kruna bogate reprezentativne karijere.

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

Terzić je član reprezentacije BiH još od 2001. godine, a sa Zmajevima je 2015. godine bio učesnik također historijskog Svjetskog prvenstva u Kataru. Stručnjak za odbranu i jedan najboljih evropskih defanzivaca je u razgovoru za portal Reprezentacija.ba iznio utiske iz proteklih kvalifikacija.

Navijači najpozitivnija stvar

“Sigurno da je ovo jedna značajna tačka u karijeri, jer je već dugo godina koliko igram za reprezentaciju, a ne može se baš nabrojati tih nekih velikih takmičenja na kojim smo bili. Jako veliki značaj i veliko zadovoljstvo”, rekao je na početku razgovora Terzić, a potom se osvrnuo na rasplet u našoj grupi.

“Bila je to jedna jako teška grupa. I mi i Česi i Bjelorusi, svi smo gubili bodove kod kuće, a osvajali na strani. Tu mislim na međusobne susrete, ne brojeći Finsku koju smo svi dobili. Zanimljiva je činjenica da kod kuće niko nije dobro igrao. Što se nas tiče, ja ne znam da li su nam ta domaća publika ili domaći ambijent postali problem. Na strani smo više koncentrisani na rezultat, dok se kod kuće vidi da te stvari ne funkcionišu. Ali imamo vremena da to popravimo. U oktobru nas već čekaju kvalifikacije za SP, što je dobar period da se pripremimo za EP u januaru”.

Dobro poznati problemi u savezu i generalno loše stanje bh. rukometa nisu obeshrabrili Šumanove izabranike, a Terzić naglašava kako je jedan od glavnih razloga za to velika želja igrača. Zasluge je pripisao i navijačima.

“Počet ću od najpozitivnije stvari, a to su navijači, koji su i kući i na strani pravili nevjerovatno dobar ambijent. Njima se moramo posebno zahvaliti. Ove druge stvari baš ne funkcionišu. Nekad je stvarno teško i doći na utakmicu, na okupljanje, jer znaš da to neće ići kako inače ide u klubu. Međutim, moram čestitati svim momcima, koji se bez obzira na sve neuslove i neljudske stvari uvijek odazovu, igraju nekad i povrijeđeni. To je stvarno jedna velika želja za nacionalnim timom, za rezultatom i mislim da je to na kraju doprinijelo ovom uspjehu. U savezu ima mnogo problema, imamo i ovo ranije što se dešavalo sa blokiranim računom. Nadam se da će ovaj naš rezultat podstaći neke ljude da riješe taj problem, a kasnije i sponzore, odnosno državu da pogura sa svoje strane”.

Dolazak legendardnog Lassea Boesena u stručni štab je bio dodatni stimulans.

“Mi imamo više rukometnih legendi, što je i selektor Bilal Šuman. On jeste Bosanac, ali da je Danac bio bi mnogo zvučnije ime. Lasse je stvarno jedan skroman momak. Ja ga ranije nisam poznavao lično, znao sam ga ovako sa evropskih i svjetskih prvenstava. Sama njegova pojava diže to na neki viši nivo. To je i zasluga poštovanja prema Bilalu i njihovom prijateljstvu, što je jedna jako dobra kombinacija”.

BiH će protivnike na EP saznati u petak, kada je na programu žrijeb grupa. Terzić nema neke specijalne želje, te ističe da naš tim neće bježati od uloge debitanta.

“U poređenju sa SP, EP je mnogo teže. Nema laganog protivnika na EP-u, pogotovo jer smo u tom četvrtom šeširu. Teško je sad reći koga bih želio. Mi smo debitanti na EP-u i ne treba bježati od te uloge da će ostali biti favoriti u odnosu na nas. Isto tako, mi kad popravimo neke stvari, analiziramo zadnju utakmicu sa Češkom i ako se ugledamo na nju, onda ćemo za svakog biti tvrd orah, bez obzira s kim igrali”.

U BiH se ne cijeni drugo mjesto

Terzić od 2009. godine nosi dres Veszprema, sa kojim je devet puta bio prvak Mađarske. Ove godine se vratio na tron, ali ponovo mu nije pošlo za rukom da osvoji trofej Lige šampiona. U ovogodišnjem finalu njegov tim je zaustavljen od Vardara.

“Igrati u finalu je jedna velika stvar. Nismo osvojili, ali mislim da je sezona uspješna nakon prošlogodišnje, u kojoj nismo došli ni blizu Final Foura. Sada smo došli tamo, igrali finale, vratili titulu u Veszprem, tako da je generalno ocjena sezone pozitivna. Mislim da niko nije nezadovoljan sezonom, mada se ovdje u BiH to drugačije gleda. Niko ne kaže da si drugi u Evropi, nego kako si opet izgubio finale. Ali eto, to smo mi. Tako se to cijeni”.

Prokomentarisao je i taj Vardarov fenomen, te kaže kako su stvari mnogo drugačije nego što su predstavljene.

“U medijima se stvorila takva atmosfera prema Vardaru da su oni od sirotinje došli do Lige šampiona, ali to nije sto posto istina. Njihovi dugovi jesu bili nagomilani, međutim, to je sve isplaćeno i tako taj klub funkcioniše već duži period. To nije nikakva tajna. Da je igračima tamo loše ne bi ostajali po pet godina. Finansijska strana im je dobra, kako dobiju novac to je njihova stvar, ali mene fascinira kako su bili sa samo jednom pravom rotacijom na cijelom turniru. Jako malo igrača su imali, bukvalno sedam-osam njih je igralo dvije utakmice u dva dana. Za to im skidam kapu. Klub kao klub se sigurno ne gasi. Oni imaju tu neku taktiku da se javnost sažaljeva prema njima i tako ispada da su iz pepela napravili nešto. Uopšte to nije tako”.

Za novi podbačaj bogatog Paris Saint-Germaina, koji već godinama neuspješno pokušava doći do titule evropskog prvaka, također ima objašnjenje.

“Ne znam šta bih rekao za PSG. To je najplaćenija ekipa ikada u rukometu, grupa zvijezda na jednom mjestu, ali i to je jedan pokazatelj da je rukomet kolektivni sport, sport pun emocija, sport koji ne možete kupiti. Kada bi čovjek sastavljao idealan tim, stavio bi Hansena i Karabatića zajedno, ali eto ispostavilo se da to nije tako u praksi”, rekao je za kraj Terzić.

(Reprezentacija.ba)