Na današnji dan prije tačno pet godina (22. juni 2014. godine), reprezentacija Bosne i Hercegovine igrala je susret drugog kola grupe “F” Svjetskog prvenstva u Brazilu protiv Nigerije, od koje je poražena sa 1:0.

Taj susret ostat će vječno u sjećanju svih Bosanaca i Hercegovaca zbog nepravedno poništenog pogotka Edina Džeke iz 21. minute.

Misimović je tada sjajno uposlio Džeku, koji je pogodio za vodstvo našeg tima, međutim, glavni arbitar Peter O'Leary je na signalizaciju svog pomoćnika dosudio ofsajd i poništio gol.

Ponovljeni snimak je pokazao da je novozelandski sudija napravio veliku grešku, odnosno da Džeko nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

O'Leary je godinu nakon toga priznao grešku.

“Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako ja nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio”, kazao je O'Leary.

Nigerija je u nastavku, tačnije 29. minuti, preko Odemwingiea stigla do gola, koji joj je bio dovoljan za pobjedu, a ujedno i plasman dalje.

Zmajevi su tim porazom izgubili šanse za prolaz, a takmičenje su zahvaljujući pobjedi nad Iranom u posljednjem kolu završili kao trećeplasirani sa tri osvojena boda.

(Reprezentacija.ba)