Iako se na klupi reprezentacije BiH zadržao relativno kratko (od jula 2008. do decembra 2009. godine), legendarni Miroslav Ćiro Blažević (84) pokupio je simpatije bh. navijača, ponajviše zbog stava i odnosa koji su njegovi tadašnji izabranici imali prema državnom dresu.

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

Ćirini “Zmajevi” se nisu uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, ali su u svakoj utakmici igrali “na život i smrt” što nije pošlo za rukom nijednom drugom bh. selektoru, pa ni Robertu Prosinečkom.

“To je za jednu studiju. Glave nogometaša su vrlo specifične, ali mislim da su ovi zadnji primjeri njih same uvjerili kako mogu kad daju sve od sebe, a kad ne daju onda je poraz zagarantiran. To su sve mladi dečki koji još uvijek nisu došli do one neophodne svijesti da u svakoj utakmici moraš ginuti do zadnjeg atoma, ako misliš napraviti rezultat u kontinuitetu, a to je jedina stvar koja ti daje afirmaciju, reputaciju i renome. Treba osigurati kontinuitet”.

Uvijek raspoloženi Ćiro nam se javio iz Zagreba i poručio kako bez obzira na sve, te na fijasko protiv Finske, ima veliko povjerenje u Prosinečkog.

“Ne znam šta bih ti rekao. Ja imam jedno veliko povjerenje u Prosinečkog. On je najnadareniji trener u ovoj mlađoj generaciji i sigurno će napraviti rezultat kojeg mi svi očekujemo”.

Ćiro vjeruje kako još ništa nije izgubljeno što se tiče kvalifikacija, iako su “Zmajevi” poslije četiri odigrana kola u nezavidnoj poziciji.

“Ima još dosta utakmica. U ovoj posljednjoj sa Italijom smo vidjeli jednu svjetsku ekipu i treba na tim krilima ići u sljedeće utakmice ove kvalifikacione grupe. Tu smo pokazali da možemo biti egal i sa najjačima”.

Ćiro je prije nekoliko dana bio gost na svadbi Irme Lugušić, kćerke bh. trenera golmana Envera Lugušića sa kojim je radio u reprezentaciji BiH i u Kini, a koja se u Sarajevu udala za Emira Ganića.

“Bilo je kraljevski. To je bila svadba na nivou engleskih kraljeva, kakvu i zaslužuje kćerka velikog trenera i još većeg čovjeka Envera Lugušića i njegove supruge Džane”, dodaje za kraj Ćiro.

(Reprezentacija.ba)