Rukometna selekcija BiH plasirala se po prvi put u svojoj historiji na Europsko prvenstvo, a danas je bh. ekspedicija stigla u Sarajevo.

Naši najbolji rukometaši su sinoć pobijedili Češku u Ostravi i tako izborili nastup na EP.

Najbolji bh. rukometaši po dolasku u Sarajevo nisu krili oduševljenje nakon velikog uspjeha.

“Bilo je teških momenata u kvalifikacijama, ali čestitam svim igračima. Ovo je velika stvar za nas. Nije jednostavno pobijedili Češku u gostima. Odlučilo je to što smo bili kompaktni u odbrani. Burić je bio na svom niovu, a odbrana mu je mnogo pomagala. Smanjili smo tehničke pogreške i to nas je odvelo na prvenstvo”, riječi su kapitena Mirsada Terzića.

Junak sinoćnje pobjede bio je iskusni Nikola Prce sa 10 pogodaka.

“Hvala Tuzli, hvala ljudima koji su bili uz nas tokom cijelih kvalifikacija.a Hvala saigračima i stručnom štabu. Znali smo sebe iznenaditi tako što kući igramo loše, a u gostima sjajno. Savladali smo Češku na njihovom terenu i osigurali Euro. Nismo dozvolili da zavisimo od drugih”, istakao je Prce.

Golman naše reprezentacije Benjamin Burić je sa njemačkom Flensburgom osvojio ligašku titulu, a sad je sa reprezentacijom izborio nastup na EP.

“Napravili smo ogromnu stvar za Bosnu i Hercegovinu. Posebno se to odnosi na rukomet, koji je zaistao pao na niske grane. Hvala svima koji su se izborili za ovaj uspjeh”, poručio je Benjamin.

Gol koji je odveo našu selekcju na EP postigao je Ivan Karačić.

Karačić je kazao da njegovi saigrači i on neće biti samo prolazanizi u januaru na prvenstvu Europe.

“Uvjeren sam da nećemo biti prolaznici na Europskom prvenstvu. Pokazat ćemo da smo se zasluženo plasirali. Nadam se da ćemo vas sve ponovo razveseliti. U Češkoj su nam i navijači mnogo pomogli. Na kraju smo zajedno sa njima proslavili plasman na Euro.”

(Reprezentacija.ba)