Rukometna selekcija BiH danas se vratila iz Češke u Sarajevo.

Najbolji bh. rukometaši su sinoć pobijedili Čehe u Ostravi i tako prvi put u historiji izborili nastup na Europskom prvenstvu.

Po dolasku u Sarajevu održana je i press konferencija na kojoj se pristunim novinarima obratio selektor Bilal Šuman.

“Čestitao bih našim momcima na svemu urađenom do sada. Ja sam selektor od 2016. godine. Imali smo poraz od Austrije i ostali smo bez Eura. Nakon toga smo trebali igrati baraž za SP, ali desio se slučaj sa Švicarskom. Treći pokušaj su bile ove kvalifikacije za EP. Imali smo grupu sa veoma kvalitetnim protivnicima Češkom, Bjelorusijom i Finskom. Dobili smo oba meča u gostima Čehe i Bjeloruse, a izgubili smo na svom terenu. To pokazuje da imamo potencijala. Imamo još prostora da ispravimo neke stvari. Ispunili smo cilj, misija je kompletirana. Idemo na Europsko prvenstvo sa osam bodova koliko su osvojile Češka i Bjelorusija”, kazao je Šuman i dodao:

“U oktobru ćemo imati kvalifikacije za SP, a onda ćemo se spremati za januar i Euro. Pokušat ćemo napraviti iskorak više. Nastojat ćemo da se plasiramo u drugi krug. Za one koji ne znaju, ove kvalifikacije smo igrali bez pet ili šest standardnih prvotimaca. Ipak, svi oni koji su bili tu u kvalifikacijama iznijeli su teret.”

Naš selektor se posebno zahvalio bivšem danskom reprezentativcu Lasseu Boesenu, koji je odnedavno u stručnom štabu rukometne selekcije BiH.

Jedno veliko hvala našem danskom Bosancu Lasseu Boesenu, koji je došao tu da radi sa nama. Priključio nam se i bivši reprezentativac, sada trener reprezentacije Edin Bašić te trener golmana Mario Blažević. Mislim da smo obradovali sve ljubitelje sporta. Pokušavamo na sve načine da budemo što bolji. Bilo nam je jako teško, ali ne bih pričao sada o svim problemima.

(Reprezentacija.ba)