Nakon prvog mjesta u Ligi Nacija ispred Austrije i Sjeverne Irske, sa pravom su porasle ambicije fudbalske reprezentacije BiH da u kvalifikacijama za Euro 2020 mogu napraviti dobar rezultat.

Već prvi turnus utakmica u kojima smo teško pobijedili Armeniju, a onda protiv Grčke pokazali svu svoju fantaziju, ali i još veću naivnost, pokazao je kako će cijele kvalifikacije biti više nego mukotrpne.

Kako su se navijači pitali kako je moguće da se protiv Grčke ispustila takva sigurna prednost od 2:0, tako se i sada pitaju kako je moguće da smo protiv Finske pali bez ispaljenog metka, a onda protiv superjake Italije za samo tri dana odigrali više nego solidno.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Odgovor leži u limitu kvalitete naše repreznetacije. Jednostavno, igrački kadar i ne pretjerano iskusan selektor nisu u mogućnosti sami od sebe izvući maksimum u svakoj utakmici, a kontinuitet je jedan od glavnih pokazatelja kvalitete u današnjem fudbalu.

Da previše ne kritikujemo Prosinečkog, održati kontinuitet u svim utakmicama je do sada uspijevalo samo jednom selektoru, a to je bio Miroslav Ćiro Blažević, kod kojeg su Zmajevi u svakom kvalifikacionom meču igrali kao da im se radi o životu i smrti. Sve to pokazuje da se itekako isplati na klupu reprezentacije platiti i dovesti selektora sa što većim trenerskim stažom i iskustvom.

Amer Gojak

Šta u nastavku kvalifikacija može uraditi Prosinečki? Pa vjerovatno i ne baš puno toga, osim da se nada dobroj formi igrača u klubovima, te da u ekipi od prve minute na terenu uvijek drži naša najbolja tri igrača – a to su Džeko, Pjanić i Gojak. I njima prilagodi igru. Svaka čast cijeloj ekipi, ali jedino kod ova tri igrača kod svakog prijema lopte i laici očekuju da će napraviti nešto kvalitetno i afirmativno na terenu. Jednostavno radi se o klasnim igračima i to se ponovo pokazalo na Juventusovom stadionu i nema više opravdanja da Amer Gojak bez obzira na svoju mladost utakmice počinje kao rezerva.

Uz to da se nada dobroj formi i izostanku povreda, Prosinečki i njegovi izabranici moraće se nadati i sreći koja nas je pratila u Ligi Nacija, a nju će zaslužiti samo ako u svakoj utakmici izvuku maksimum svoje kvalitete, odnosno ako pobijede sami sebe.

S obzirom da se BiH do sada nikada nije plasirala na Europsko prvenstvo, te da sada nakon četiri kola ima četiri boda, očigledno da će to biti izuzetno teško.

Ali mi možda pravimo najbolje rezultate, upravo kada su očekivanja najmanja.

(Reprezentacija.ba)