Bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Miroslav Ćiro Blažević (84), gostovao je u Pressingu na N1 televiziji, gdje je, između ostalog, govorio i o našem državnom timu.

Ćiro je Zmajeve vodio od jula 2008. do decembra 2009. godine.

“Napravio sam iskustvo s vašim igračima. Emotivan sam, kada se priča o BiH. Bio sam s onom reprezentacijom gdje je koncentrat talenta bio neviđen. Džeko se rađao i rekao sam mu da će biti bolji od Ibrahimovića. Nije bolji, Ibrahimović je fenomen. Pjanić je tu. Mi smo s takvom ekipom Belgiju pobijedili dva puta u tri dana. Onda smo išli u Portugal i taj Portugal je za nas bio fatalan”.

Rekao je da će napisati šta se dešavalo tada, ali da će dopustiti da se objavi tek nakon njegove smrti.

“Strašno, najstrašnije. moj boravak u BiH je okarakterizran kao jedan od najljepših perioda mog života. Tu nema dvojbe. Ona Zenica i ona publika, a mene su od prvog dana primili sa jednim povjerenjem, a bila je kriza”.

Kazao je da i dalje vjeruje Prosinečkom.

“Oni ne bi mogli napraviti takvu partiju protiv Italije, da nisu ukomponirani i da nisu odlučni. Ali gledaj kako nemaju još onu neophodnu ozbiljnost. Da je Italija vodila 1:0, ja bi više vjerovao da ćemo pobijediti nego kada smo mi vodili 1:0. Dođe opuštanje kojem nema mjesta. Tu je trener, koji mora izbaciti igrača. Oni su se opustili, mislili su da je gotovo, a gotovo je kako je gotovo”.

Rekao je i to da nije imao problema sa igračima kada je bio selektor.

“To su mudraci. Odmah su skužili da nema zaje*ancije. Volio sam ih sve više iz dana u dan. Bio sam siguran da ćemo ići na Svjetsko prvenstvo, ali eto”, dodao je trener svih trenera.

(Reprezentacija.ba)