Reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra (utorak) gostuje Italiji u sklopu četvrtog kola grupe “J” kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Susret će biti odigran na Juventusovom stadionu u Torinu, čiji je kapacitet 41.507 sjedećih mjesta.

Moderan način gradnje koji gledaocima pruža sjajan doživljaj

Stadion je otvoren 2011. godine, a njegova izgradnja koštala je 155 miliona eura. Od 2017. godine iz komercijalnih razloga nosi naziv Allianz stadion.

Izgrađen je na mjestu nekadašnjeg Delle Alpija, ali za razliku od starog izdanja, novi stadion je u potpunosti namijenjen u svrhu fudbala.

Najudaljenije mjesto na tribini od terena dijeli 76 metara što je ranije bila najbliža udaljenost, dok najbliži gledalac sjedi 7.5 metara od ivice travnjaka.

Moderan način gradnje prilagođen gledaocima na tribinama pruža sjajan doživljaj.

U sklopu kompleksa je veliki komercijalni prostor, Area12 shopping centar, Juventusov muzej i medicinski centar.

Sam stadion ima 16 kapija za ulaz i u slučaju nepredviđenih situacija, cijeli prostor se može isprazniti za četiri minute.

Najviše pažnje je obraćeno na detalje vezane za fudbalere pa su tako svlačionice, tuneli za izlazak na teren, mjesta za odmor i ostalo isplanirani do najsitnijeg detalja. Specifični dizajn tribina u obliku polukruga i visoko kvalitetna osvjetljenost, udobnost i savršeni ugao publici pružaju pravi fudbalski doživljaj kako na utakmicama u dnevnom, tako i na onim koje se igraju u večernjem terminu.

Allianz stadion je 2014. godine bio domaćin finala Europa lige i to je za sada najveći događaj koji se odigrao na njemu.

Industrijski centar poznat po automobilskim tvornicama

Torino je grad koji se nalazi u regiji Pijemont. Leži na rijeci Po i okružen je Alpskim masivom. Prema popisu iz 2008. godine, brojao je 908.617 stanovnika, čime je četvrti talijanski grad po brojnosti, iza Rima, Milana i Napulja.

Torino je veliki industrijski centar regije i cijele sjeverne Italije. Najpoznatiji je po automobilskim tvornicama, kao što su Fiat, Lancia, Alfa Romeo te Ferrari.

U Torinu su održane Zimske olimpijske igre 2006. godine.

Osnovan je još prije 2300 godina od galskog plemena Taurini. Ime Torino se preko “Taurini” povezuje s latinskom riječi taurus, u značenju ‘bik’, a bik je još dan danas simbol ovoga grada.

Grad ima bogatu kulturu i historiju. Poznat je po brojnim umjetničkim galerijama, restoranima, crkvama, palačama, operama, trgovima, parkovima, vrtovima, teatrima, bibliotekama, muzejima i drugim mjestima.

Specifičan je zbog svoje renesansne, barokne, rokoko, neoklasične i secesijske arhitekture. Mnogi javni trgovi, dvorci, vrtovi i elegantne palače, kao što je Palazzo Madama, izgrađeni su između 16. i 18. stoljeća.

Grad trenutno ugošćuje neka od najboljih talijanskih sveučilišta, koledža, akademija i gimnazija, kao što su Torinsko sveučilište, osnovano u 15. stoljeću, i Politehnika u Torinu. Osim toga, u gradu se nalaze muzeji poput Museo Egizio i Mole Antonelliana.

Atrakcije ga čine jednom od 250 najboljih svjetskih turističkih destinacija i desetim najposjećenijim gradom u Italiji 2008. godine.

(Reprezentacija.ba)