Večerašnji susret trećeg kola grupe “J” kvalifikacija za EP između Finske i BiH igrat će u gradu Tampereu na istoimenom stadionu.

Privremeni dom

Stadion Tampere je poznat još kao Ratina stadion. Izgrađen je 1965., a renoviran 2004. godine.

Njegov trenutni kapacitet iznosi 16.800 sjedećih mjesta.

On je dom reprezentacije Finske od 2016. i bit će do 2020. godine, kada će presliti na Olimpijski stadion u Helsinkiju, koji je u fazi renoviranja.

Na Tampere stadionu je u periodu od 2004. do 2010. godine nastupao Tampere United, a koristio ga je i Ilves.

U posljednjem desetljeću bio je domaćin nekoliko omladinskih atletskih prvenstva, a posljednje u nizu bilo je U20 Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Od 2004. godine pa sve do danas na stadionu Tampere održani su brojni muzički koncerti. Neki od najpopularnijih su Iron Maiden, Bruce Springsteen, Bryan Adams, AC/DC, Red Hot Chili Peppers, Bon Jovi, Robbie Williams, Rammstein…

Tampere stadion se svojevremeno također koristio za motociklističke utrke.

Industrijski grad

Tampere je inače treći po veličini grad u Finskoj poslije Helsinkija i Espooa sa 235,615 stanovnika. To je ujedno i najnaseljeniji finski grad izvan velikog područja Helsinkija i glavno urbano, gospodarsko i kulturno središte za središnju Finsku.

Tampere je u klinču između dva jezera Näsijärvi i Pyhäjärvi. Povezuju ih brzaci Tammerkoski, koji su bili važan izvor energije kroz historiju, a nedavno i za proizvodnju električne energije.

Tampere je nazvan Manchester Finske zbog svoje industrijske prošlosti kao bivšeg središta finske industrije.

Helsinki je otprilike 160 kilometara južno od Tamperea, a do njega se može stići za 1 sat i 31 minuti brzom željezničkom prugom i 2 sata automobilom.

Zračna luka Tampere – Pirkkala je osma-najprometnija zračna luka u Finskoj, s više od 230.000 putnika u 2017. godini.

(Reprezentacija.ba)