Bosna i Hercegovina će u subotu popodne utakmicom protiv Finske nastaviti kvalifikacije za Euro 2020.

Do sada smo pobijedili Armeniju (2:1) i remizirali sa Grčkom (2:2), pa smo treći sa četiri boda na saldu. Finska je također pobijedila Armeniju (u gostima 0:2), te izgubila u Italiji (2:0).

Selektor Robert Prosinečki svjestan je da je Finska vrlo neugodan protivnik protiv kojeg se svaka ekipa lako može “okliznuti”. U prilog tome ide i informacija da nisu primili gol u pet posljednjih utakmica na svom terenu, te da kući nisu izgubili gotovo dvije godine.

Glavna tema svih analiza uoči ove utakmice je pitanje ko će zamijeniti Miralema Pjanića koji je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Grčke.

U veznom redu Prosinečki praktično ima dvije glavne opcije – da Pjanića zamijene Cimirot ili Vrančić.

Opcija sa Cimirotom bi reprezentaciji donijela još veću kontrolu sredine terena, ali bi opcija sa Vrančićem omogućila bolji protok dubinskih lopti prema našem napadu.

S obzirom na dosadašnje iskustvo, te činjenicu da se reprezentativni fudbal odavno igra za bodove, a ne za ljepotu – pretpostavka je da će prednost dobiti Cimirot.

Dakle, na golu je siguran Šehić, u odbrani bi trebali gledati Bičakčića, Šunjića, Zukanovića i Ćivića. U veznom redu očekujemo Bešića, Sarića i Cimirota, a u napadu Duljevića, Višću i Džeku.

To ipak ne znači da ćemo igrati defanzivno jer je selektor Prosinečki rekao kako imamo bolju ekipu i da imamo pravo, uz svo poštovanje prema kvaliteti Finske, razmišljati o pobjedi koja bi nam mogla biti i ključna u nastavku kvalifikacija.

>>> Utakmica između Finske i BiH igra se u subotu u 18 sati uz prijenos na više od 20 tv kanala.

(Reprezentacija.ba)