Osvojenim prvim mjestom u Prvoj ligi FBiH, Velež se poslije tri godine vratio u Premijer ligu. Dio ovog klupskog uspjeha bio je i Igor Remetić (42), šef omladinske škole Rođenih, koji je pojačao stručni štab nakon što je glavni trener Ibro Rahimić suspendovan.

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

“Pet kola prije kraja sam priključen stručnom štabu. Nakon suspenzije glavnog trenera sam zbog odgovarajuće licence sjedio na klupi prve ekipe i radio zajedno sa Mustafom Kodrom. Naravno, trener Ibro Rahimić je taj koji je vodio ekipu i davao upute. Mi smo bili tu kao njegovi asistenti”, rekao je Remetić na početku razgovora za portal Reprezentacija.ba.

Ulazak u Premijer ligu zaslužen i čist

Osvrnuo se i na borbu sa Olimpikom, te istakao kako je u jednom trenutku situacija bila dosta teška.

“Sigurno da nije bilo lako, jer se ta prednost od zimus poslije poraza u Goraždu i Gradačcu istopila na samo jedan bod. Bila je dosta teška situacija, kako bih rekao sumorna, u smislu da li ćemo ostvariti taj cilj koji smo zacrtali, ali nekako kad je bilo najteže pokazali smo da smo najbolji i tim gostujućim pobjedama u Jajcu, Gračanici i Visokom ispunili očekivanja. Mislim da je naš ulazak u Premijer ligu apsolutno zaslužen i čist na terenu u sportskom smislu. Od prvog kola smo bili na prvom mjestu i tu smo i ostali. Mislim da Velež kao klub zbog tradicije i ovog što je pokazao posljednje tri godine zaslužuje mjesto u premijerligaškom društvu i nadam se da više neće doći u situaciju da ispada iz lige i bude na nekim niskim granama”.

Foto: FK Velež Mostar

Kaže kako su ona sudijska nepravda u Goraždu i suspenzija trenera Rahimića ekipi bili dodatni vjetar u leđa.

“U Goraždu je bilo najmanje tih nekih fudbalskih stvari, ali ja kao sportski radnik ne bih pretjerano da pričam o tome. Odlučeno je kako je odlučeno, a to je sigurno bio jedan stimulans i motiv za igrače da ostvare cilj. Mislili smo svi zimus da će biti lakše nego što je bilo, ali eto Prva liga FBiH je poznata po tome da sve bude neizvjesno i uzbudljivo do kraja”.

Navijači dvanaesti igrač

Navijači su bili ti koji su nosili Velež, pogotovo na teškim gostovanjima, a Remetić ističe kako je ta njihova podrška nešto neopisivo.

“Mislim da će Premijer liga BiH povratkom Veleža dobiti neku drugu dimenziju što se tiče publike i posjećenosti stadiona. To je bilo stvarno nešto neopisivo. Pogotovo ovo zadnje kolo, u kojem je i oboren rekord stadiona u Vrapčićima. Navijači su cijelo vrijeme bili naš dvanaesti igrač. Ispred stručnog štaba i igrača malo je stvarno reći hvala. Nema mnogo klubova koji imaju tako blisku energiju navijača i igrača. Sigurno da će i posjećenost Premijer lige biti mnogo veća povratkom Veleža i Borca, koji su imena bh. fudbala”.

Veležov cilj je prvenstveno stabilizacija, a Remetić se nada kako će klub već u prvoj godini igrati bitnu ulogu.

Foto: FK Velež Mostar

“Ono što je najbitnije je da se stabilizujemo u tom rangu takmičenja uz adekvatna pojačanja na kojima uprava sa stručnim štabom već radi, da se osvježi ekipa i na određena mjesta dovedu igrači. Ja se nadam da ćemo već u prvoj godini igrati neku bitnu ulogu, da li je to sad Evropa, vidjet ćemo. Ponavljam, najbitnije je da se klub stabilizuje i da više nikad ne dođe u situaciju da se bori za opstanak”, dodao je Remetić.

Remetić je na čelu omladinske škole Veleža od aprila 2018. godine. Prije tog angažmana vodio je ekipe Turbine, TOŠK-a i Travnika, a trenerski posao započeo je U19 momčadi kluba iz Mostara.

Kao igrač je također nosio dres Veleža, u kojem je počeo karijeru 2002. i završio je 2011. godine.

(Reprezentacija.ba)