Selektor naše reprezentacije Robert Prosinečki danas je objavio spisak igrača na koje računa za naredne kvalifikacione susrete sa Finskom i Italijom.

Selektor je pozvao 24 fudbalera, ali se odmah našao u problemima zbog povreda pojedinih reprezentativaca.

“Pred nama su dvije najvažnije utakmice u kvalifikacijama za EP. Imamo nekoliko problema. Cimirot i Gojak su povrijeđeni i vidjet ćemo šta je sa njima. Krunić se povrijedio na treningu i vjerovatno neće biti spreman za Finsku. Pozvali smo 24 igrača, pa ćemo u toku sedmice vidjeti da li će biti novih imena na spisku. Nadamo se da nećemo imati više povreda”, rekao je naš selektor na početku press konferencije.

Prosinečki vjeruje da se njegovi izabranici mogu kvalitetno pripremiti za duel sa Finskom, koji se igra u Tampereu 8. juna.

robert prosinecki
Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

“Što se tiče narednih utakmica, mi se nećemo prilagođavati Fincima. Neka se oni prilagode nama i našoj igri. Nećemo mijenjati sistem igre, već ćemo pokušati svojom igrom doći do rezultata. Imat ćemo osam dana rada i možemo se kvalitetno pripremiti za Fince. Za selektore je najgori šesti mjesec u godini. Većina igrača je na pauzi, razmišlja se o putovanjima, a nama je sreća što drugi duel igramo sa Italijom, jer svi misle o toj utakmici. Važno je da je većina igrača standardna u svojim klubovima”, kazao je Prosinečki i dodao:

“Trenutno nam je utakmica sa Finskom najvažnija. Očekuje nas zahtjevan meč sa timom koji igra veoma tvrdo. Želimo pobjedu, a onda ćemo ići u Italiju i igrati protiv favorita. To je fudbalska nacija u kojoj 60 miliona ljudi prati fudbal. Očekujem da ćemo protiv njih odigrati najbolje. Oni su favoriti jer su Italija. Ipak, nama je najbitnije da protiv Finske sve prođe kako treba. Mi smo kvalitetniji od Finaca i ako to pokažemo, onda ćemo doći do tri boda.”

robert prosinecki
Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Selektor je na kraju i prokomentarisao potencijalnog bh. reprezentativca Emira Dilavera, koji je član zagrebačkog Dinama.

“Rekli smo da želimo Dilavera. Savez i ja želimo takvog fudbalera. To je interesantan igrač, ali je potrebno riješiti papirologiju. Treba vidjeti s njim, da li se želi odreći austrijskog državljanstva, jer ne može imati dvojno.”

Okupljanje naše selekcije zakazano je za 31. maj.

(Reprezentacija.ba)