Smail Prevljak (24) ove sezone je sa Salzburgom osvojio duplu krunu i jedan je od rijetkih bh. igrača koji se može pohvaliti time.

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

Salzburg je nastavio veliku dominaciju u Austriji. Šesti put zaredom postao je prvak, a ni ovaj put nije imao pravog konkurenta. Govoreći za portal Reprezentacija.ba, Prevljak je istakao kako je to bilo očekivano.

Pokazati dobro lice u Ligi šampiona

“Liga ko liga. Znate i sami da tu nema baš nekog konkurenta, iako se LASK dobro borio ove godine. Nisu baš bili bez šansi, mogli su u jednom trenutku da nam priđu na dva boda. Ali, uspjeli smo pobijediti tu odlučujuću utakmicu u Linzu. Ono ispadanje od Crvene zvezde smo zaboravili, jer smo sada obezbijedili direktan plasman u Ligu šampiona. Mislim da smo na dobar način odgovorili poslije u Europa ligi, gdje smo ispali od Napolija u 1/16 finala”, kazao je Prevljak na početku razgovora.

Nakon 11 neuspjelih pokušaja Salzburg će konačno zaigrati u grupnoj fazi Lige šampiona, a Prevljak ističe da je konačno ispunjen cilj kojem je klub dugo težio.

“Mislim da je i sam klub zaslužio to, jer je svake godine malo falilo. Uspjeli smo eto ove godine. Svi smo naravno sretni i mislim da ćemo pokazati dobro lice u Ligi šampiona”.

Foto: FC Red Bull Salzburg

On je ove sezone za Salzburg odigrao ukupno 31 utakmicu i postigao je 12 golova. Iako je većinu sezone bio rezerva, priliku je uglavnom uvijek koristio, a nada se kako će se u sljedećoj sezoni stvari promijeniti.

“Nijedan igrač sigurno nije zadovoljan kad ne igra. Što sam dobio šansi mislim da sam to opet na dobar način iskoristio. U svakoj utakmici sam dao, ne 100%, već 120%. Opet sam svjestan da su tu igrači koji su prošle godine napravili rezultat. Sada neki idu i ja čekam šansu”.

S obzirom na odlazak prvog strijelca Munasa Dabbura u Sevillu, Prevljaku se otvara mjesto u prvih jedanaest.

“Najbitnije je da imam povjerenje kluba. Vjeruju u mene, tako da se nadam da ću igrati sljedeće sezone, odnosno da ću biti u prvoj postavi. Na meni je da radim, pa ćemo vidjeti”.

Dobar prijatelj sa Todorovićem

Od ljeta prošle godine sa Prevljakom u Salzburgu igra i aktuelni bh. reprezentativac Darko Todorović (22). Prevljak kaže kako se sa Todorovićem slaže dobro i na terenu i van njega.

“Slažemo se dobro, dobri smo prijatelji. On se snašao super, treba još da uči njemački, ali u klubu su ga fino prihvatili. Vidi se uglavnom da je sve bolji i bolji što se tiče jezika, filozofije kluba i svega toga, te se nadam da će i on sljedeće sezone dobiti više šansi za igru”.

Posljednji put dio našeg državnog tima Prevljak je bio 1. juna prošle godine u onom prijateljskom meču sa Južnom Korejom, koji je odgledao s klupe. Od tada nije dobijao poziv selektora Prosinečkog, a ističe kako se nije ni nadao tome, s obzirom da nije imao pravu minutažu.

Foto: FC Red Bull Salzburg

“Nije na meni da pričam o tome. Moje je da prvo dobijem šansu na terenu. Opet mislim da je selektor dobro postupio jer ja nisam imao neke minute i mislim da se trebaju zvati igrači koji imaju minute u svom klubu. Ja ih nisam imao, tako da nema potrebe da budem nešto ljut. Čekam svoju priliku i kad bude najbolji momenat vjerujem da će to naš selektor prepoznati”.

Prevljak smatra da BiH ima dobre šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo.

“Iskren da budem, imamo dobre šanse. Ako budemo mi pravi, ako ne dopustimo sebi neke greške, mislim da možemo izboriti plasman na EP, jer smo puno kvalitetniji od Grčke. Znamo svi ko su Italijani, ali opet sami odlučujemo tu”, poručio je za kraj napadač Salzburga.

(Reprezentacija.ba)