Najveće nade u borbi za prvo mjesto Prve lige FBiH i plasman u Premijer ligu, momčad Olimpika polaže u svog kapitena i najboljeg strijelca Adnana Osmanovića (22).

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

Četiri kola prije kraja sezone Olimpik ima bod manje od vodećeg Veleža, a Osmanović u intervjuu za portal Reprezentacija.ba ističe kako svi u klubu vjeruju da mogu prestići ljutog rivala.

Velež ima teži raspored

“Naravno da mislimo da možemo. Prednost Veleža na pauzi bila je sedam bodova, a mi smo i tada vjerovali, pa tako i sada kada je prednost puno manja. Dat ćemo sve od sebe da ih do kraja sezone ‘preskočimo’ na tabeli”, ističe Osmanović na početku razgovora.

Osmanović smatra kako Velež do kraja sezone ima teži raspored od Olimpika i da tu njegov tim vidi šansu.

“Mislim da će Veležu naredno kolo biti izuzetno neugodno, jer je Bratstvo poznato kao izuzetno jaka ekipa na svom terenu. Susreti ovog proljeća pokazuju da nema favorita, dovoljno je da ne budete u potpunosti koncentrisani i da vam se desi neprijatnost. Ipak, ako gledamo raspored, mislim da će Veležu biti teže nego nama”.

Olimpik ni u jednom od dva ovosezonska susreta nije uspio savladati Velež. Oba su završena remijem, a po Osmanoviću to neće prevagnuti na kraju.

Foto: FK Olimpik

“Neće presuditi te dvije utakmice, jer se bodovi ne osvajaju samo u derbijima. Svaka utakmica nosi tri boda i tako se treba odnositi prema svakoj od njih. U konačnici se zbraja ko je ostvario više pobjeda i koliko je ko osvojio bodova”.

On je ove sezone najbolji pojedinac Olimpika. Zabio je 14 golova i upisao pet asistencija.

“Zadovoljan sam naravno, ali mi je uvijek drago kad ekipa igra dobro i pobjeđuje. Uvijek mi je više stalo do ekipnog učinka, nego do pojedinačnog”.

Iako u ekipi Olimpika ima mnogo iskusnijih igrača, Osmanović je lider na terenu i nosi kapitensku traku.

“Svakako da je čast i privilegija predvoditi svoje saigrače na terenu sa kapitenskom trakom. U Olimpiku igraju sjajni fudbaleri i velika je stvar biti njihov vođa”.

Jednako poštuje Željezničar i Sarajevo

Osmanović je karijeru počeo u Željezničaru, a posebno je interesantno to što je još kao kadet odlučio preći u redove gradskog rivala Sarajeva.

“Tako je u tom momentu bilo. Bio sam u Željezničaru, dobio sam ponudu da pređem u Sarajevo i tada sam zajedno sa roditeljima, koji su mi velika podrška, odlučio da Grbavicu zamijenim Koševom. Tako je to jednostavno, svi biramo neki svoj put”.

U Sarajevu se izborio za mjesto prvotimca, ali su stvari krenule u drugom pravcu kada je došlo do promjene trenera.

“Dobio sam priliku kod Ješića i svi su bili zadovoljni mojim igrama. Nakon njegovog odlaska stigao je novi trener, koji mi nije davao šansu, a meni je bio interes da igram, a ne da samo treniram”.

S ozbirom da je igrao za oba kluba, pitali smo ga ko mu je draži, Sarajevo ili Željezničar, ali nije htio stati ni na čiju stranu.

Foto: FK Olimpik

“Što se tiče ljubavi prema nekom od dva sarajevska premijerligaša, radi se o dva najveća kluba sa velikom tradicijom i ja oba jednako poštujem”.

Ugovor sa Olimpikom ističe mu na kraju sezone, a on još nije siguran gdje će nastaviti karijeru.

“O mojoj karijeri brinu ljudi koji su zaduženi za to. Na meni je da radim, a siguran sam da ćemo zajedno donijeti najbolju odluku za moju budućnost”.

Bio je tajnovit i po pitanju mogućeg povratka u Sarajevo.

“Teško je govoriti o tome. Tek kada dođu ponude, može se konkretno pričati o njima. Do tada je to sve u nekoj sferi o kojoj ne mogu i ne želim govoriti dok se ne desi”, kazao je za kraj Osmanović.

(Reprezentacija.ba)