Na današnji dan, 1952. godine, u Jablanici je rođen Vahid Halilhodžić, prenosi zvanična stranica FK Velež.

Iako se na nekim mjestima kao datum rođenja navodi 15.10., ipak se današnji datum vodi kao datum rođenja našeg Vahida.

Svoje prve fudbalske korake pravi u Turbini, ali vrlo brzo prelazi u Omladinsku školu FK Velež, 1968.godine. Nakon jedne sezone u Neretvi, vraća se u Velež, čiji dres nosi sve do 1981.godine, kada nakon osvajanja Kupa Maršala Tita odlazi u Nantes. Za Velež je odigrao 208 utakmica, a u listu strijelaca se upisao 103 puta.

U Nantesu se zadržao pet sezona, odigravši 163 utakmice, u kojima je postigao 92 gola, i sa kojim je bio prvak Francuske 1983.godine. Dva puta je bio zlatna kopačka francuskog prvenstva ( 1983. i 1985.godine ). Nakon toga, prelazi u PSG gdje se zadržao jednu sezonu, u kojoj je u 18 nastupa postigao 8 golova.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavije odigrao je „samo“ 15 utakmica, postigavši 8 golova. Nakon završetka karijere jedan kraći period bio je sportski direktor Veleža, pred sami rat kojeg je dočekao u Mostaru. Nakon dosta problema skrasio se u Francuskoj u kojoj počinje graditi trenerski zanat.

Nakon uspjeha sa Casablancom, sa kojom je osvojio Afričku Ligu prvaka, preuzima Lille kojeg dovodi u sami vrh francuskog fudbala. Nakon toga, vodio je još Rennes, PSG, Trabzonspor, Dinamo Zagreb, a bio je selektor Obale Slonovače, Alžira, Japana, kojeg je odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine.

Trenutno je trener Nantesa, kojeg je preuzeo u teškoj situaciji 02.10.2018. godine, ali kojeg je uspješno spasio od ispadanja, te sada mirno dočekuje finiš sezone.

(Reprezentacija.ba)