U petak (3. maj), subotu (4. maj) i nedjelju (5. maj) su igrane utakmice 30. kola Premijer lige BiH.

Vodeće Sarajevo je deklasiralo Čelik sa 5:0 i veoma je blizu šampionske titule, s obzirom da je drugoplasirani Zrinjski odigrao samo 1:1 protiv Radnika.

Željo je u susretu punom tenzija i dva crvena kartona savladao Mladost sa 3:1, a GOŠK je porazom od Tuzle (0:3) postao prvi putnik u niži rang.

Sarajevo – Čelik 5:0

Prva utakmica 30. kola odigrana je na stadionu “Asim Ferhatović Hase” gdje je prvoplasirano Sarajevo razbilo Čelik sa 5:0 i došlo na korak do šampionske titule. Tatar je bio dvostruki strijelac, dok su po jednom pogađali Ahmetović, Rahmanović i Hebibović. Tri kola prije kraja prvenstva, Sarajevo je prvo i ima šest bodova više od drugoplasiranog Zrinjskog. Ekipi Sarajeva je u preostala tri kola potrebna samo jedna pobjeda da postane novi prvak. Izabranici Husrefa Musemića u narednom kolu gostuju Tuzli i već nakon te utakmice mogli bi biti i zvanični šampioni. Čelik je nakon ovog poraza šestoplasirani sa 39 bodova, a u narednom kolu dočekuje Zrinjski.

Zrinjski – Radnik 1:1

Zrinjski i Radnik su u Mostaru odigrali jedan od najzanimljivijih duela ovog kola, koji je okončan rezultatom 1:1. Zrinjski je poveo golom Gojkovića u 57. minuti, ali je Maksimović u 73. minuti izjednačio na 1:1. Zrinjski je mogao doći do tri boda, međutim Filipović je u 75. minuti promašio penal. Interesantno da je Zrinjski ni u prošlom kolu nije realizovao penal, tačnije Čurjurić u sudijskoj nadoknadi protiv Mladosti nije iskoristio najstrožiju kaznu (utakmica završena 2:2). S druge strane, gosti iz Bijeljine mogu biti prezadovoljni bodom i jedina su neporažena momčad u nastavku sezone.

Široki Brijeg – Sloboda 4:0

Ekipa Širokog nastavila je sa sjajnom formom i u meču 30. kola bh. šampionata razbila tuzlansku Slobodu sa 4:0. Junak je bio trostruki strijelac Stipe Jurić, a jedan gol je postigao Marković. Širokobriježani su trenutno treći sa 50 bodova i gotovo sigurno će na kraju sezone završiti na toj poziciji. Momčad koju s klupe predvodi Goce Sedloski već u srijedu igra prvi susret finala Kupa BiH u gostima protiv Sarajeva. Sloboda je nakon teškog poraza sedmoplasirana sa 38 bodova te ima veoma male šanse da stigne Željezničar na četvrtom mjestu i izbori plasman u kvalifikacije za Europa ligu.

Krupa – Zvijezda 2:0

Fudbaleri Krupe su u derbiju začelja pobijedili Zvijezdu iz Etno sela Stanišići sa 2:0 i ostali u igri za opstanak u društvu najboljih. Puzigaća i Brtan su pogađali za važan trijumf Krupe. Tri kola prije kraja, Krupa je pretposljednja sa 27 bodova i kasni šest bodova za desetom Tuzlom. Iako su poraženi, fudbaleri Zvijezde mogu biti rasterećeni, jer su osmoplasirani sa 34 osvojena boda.

GOŠK – Tuzla City 0:3

Fudbaleri GOŠK-a su u Gabeli doživjeli težak poraz od Tuzle rezultatom 0:3. GOŠK je tako tri kola prije kraja i zvanično ispao iz Premijer lige BiH. Kojić, Širanović i Ubiparip su se upisali u strijelce u ekipi Tuzle. GOŠK je posljednjeplasirani sa 23 boda, a Tuzla zauzima deseto mjesto sa 33 i najvjerovatnije će ostati u Premijer ligi BiH.

Željezničar – Mladost 3:1

U posljednjem meču 30. kola na Grbavici su se sastali Željo i Mladost, a domaći su slavili sa 3:1. Mladost je prva povela golom Guzine u 26. minuti, ali su od 41. minute igrali sa čak dva igrača manje. Prvo je u 35. minuti Asani dobio bizaran drugi žuti karton i napusio igru, da bi šest minuta kasnije Biber morao ranije pod tuš. Željezničar je iskoristio brojčanu prednost i preko Ramovića u sudijskoj nadoknadi stigao do izjednačenja. U nastavku duela, Rodin i Krpić su po jednom zatresli mrežu golmana Velića i donijeli Željezničaru tri boda. Željo je sada četvrti sa 44 boda, a u narednom kolu gostuje Radniku, direktnom konkurentu za Europu. Mladost je tri kola prije kraja deveta sa 34 boda.

Foto: Feđa Krvavac

Tabela nakon 30 odigranih kola:

1.Sarajevo – 64 boda
2. Zrinjski – 58 bodova
3. Široki Brijeg – 50 bodova
4. Željezničar – 44 boda
5. Radnik Bijeljina – 41 bod
6. Čelik – 39 bodova
7. Sloboda – 38 bodova
8. Zvijezda 09 – 34 boda
9. Mladost DK – 34 boda
10. Tuzla City – 33 boda
11. Krupa – 27 bodova
12. GOŠK – 23 boda

(Reprezentacija.ba)