Stoper FK Sarajevo Nihad Mujakić (21), jedan od najvećih potencijala bh. fudbala. Za Reprezentacija.ba govorio je o stanju u bordo timu uoči završnice sezone, navijačima, mladoj reprezentaciji, ali i zanimljivim detaljima na počecima njegove karijere.

Nihade, bez obzira što FK Sarajevo u posljednjim utakmicama možda nije osvojio bodova koliko se očekivalo i dalje ima četiri boda prednosti u odnosu na Zrinjski. Sportska javnost vjeruje da će to biti dovoljno da se do kraja zadrži prednost i osvoji titula prvaka?

“Nakon tri pogotka postignuta na gradskom derbiju nismo postigli gol. Možemo reći da imamo malu rezultatsku krizu koja će, siguran sam, proći vrlo brzo. Već sutra nas očekuje utakmica protiv FK Sloboda gdje ćemo dati sve od sebe da ostvarimo povoljan rezultat”.

“Mnogo puta do sada smo istakli da je najvažnije da idemo iz utakmice u utakmicu, te da svaku shvatimo maksimalno ozbiljno”.

Kakvo je raspoloženje među igračima? Koliko vam je značila velika pobjeda na Grbavici za samopouzdanje koje je izuzetno važno u ovako napetoj završnici sezone?

“U ekipi je atmosfera uvijek dobra bez obzira na rezultate. Složni smo, družimo se, imamo zajednički cilj. Zajedno smo i kad pobjeđujemo i kad gubimo, sve je to dio fudbala”.

“Što se tiče pobjede protiv Željezničara nova tri boda su bila od iznimnog značaja za tim, ali sama činjenica da smo gradskog rivala pobijedili drugi put ove sezone, a sada tako visokim rezultatom, nas je sve dodatno učinila sretnima”.

Navijači su uz vas svaki meč. Ogromnu podršku imate i na domaćem, ali i gostujućem terenu. Igrači se uvijek zahvaljuju navijačima na podršci, ali bez obzira na standardnu kurtoaziju mora da je ljepše igrati kada je iza vas armija navijača koja vas bodri i na terenu i van njega?

“Navijači su naš 12. igrač. Naravno da nije svejedno kada igrate pred praznim tribinama i kad imate podršku. Navijači su sa nama bez obzira igra li se na Koševu, u Bijeljini ili u Gabeli, a to je nešto što morate cijeniti”.

Aktuelni šef stručnog štaba Husref Musemić ti je dao priliku da zaigraš u seniorskom timu. Možeš li nam opisati Musemića u nekoliko rečenica.

“Kada sam tek prešao u seniroski tim, igrači koji nisu bili u rosteru za premijerligaške utakmice su igrali prijateljske susrete srijedom. Odigrao sam par dobrih utakmica, u međuvremenu Mihojević se povrijedio, Novaković ga nije mogao zamijeniti, tako da sam ja dobio priliku”.

“Šef kao šef, svi ga znaju, kad se trenira zahtijeva maksimalnu ozbiljnost i posvećenost”.

Kakav je uopšte bio tvoj put do prvog tima FK Sarajevo? Malo ljudi zna da su neki treneri koji su te na vrijeme prepoznali i dali ti šansu u starijim kategorijama zbog toga čak i fizički napadnuti od strane roditelja drugih igrača? Da li je to istina?

“To se desilo prije jedno pet godina. Bio sam prekomandovan za stariju selekciju, tj. nastupao sam za generaciju 96. Dolaskom u ekipu zamijenio sam igrača koji je prethodno bio standardan na toj poziciji što je jako teško palo njegovom ocu koji je fizički nasrnuo na trenera Emera Karahmeta koji je vjerovao u mene”.

Trenutno u tandemu na stoperskoj poziciji igraš sa Darkom Lazićem. Po mnogima vas dvojica ste najbolji stoperski duo u ligi. Koliko tebi pomaže igranje sa fudbalerom koji je nastupao za Crvenu Zvezdu, Anzhi, Alanyju i koji ima ogromno iskustvo?

“Igranje sa Darkom mi dosta pomaže u individualnom napretku jer je zaista veliki profesionalac. Posebno mi je interesantno bilo kada mi je rekao da je od prvog zarađenog novca kupio Game ready  – spravu koja služi za oporavak nakon utakmica”.

“Mislim da je broj primljenih pogodaka najbolji pokazatelj da dobro funkcionišemo kao tandem”.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Standardan si član naše U21 selekcije, koja je pobjedom počela kvalifikacije za EP. Može li ova generacija nadmašiti rezultat prošle (osvojeno treće mjesto) s obzirom da je grupa prilično teška (Njemačka, Belgija, Vels i Moldavija)? Kakav je utisak na tebe postavio selektor Vinko Marinović?

“Izvukli smo jako teške protivnike unutar grupe – Belgiju, Njemačku, Vels i Moldaviju. U prvoj utakmici smo slavili protiv selekcije Moldavije sa 4:0, sad idemo u goste Belgiji, pa nam dolazi Njemačka. To su dvije izuzetno teške utakmice, ali ćemo uraditi sve da odigramo što je bolje moguće”.

“Što se selektora Marinovića tiče ostavio je na mene odličan utisak, zaista je veliki profesionalac”.

Od naredne sezone ćeš nastupati za belgijski Kortrijk. Smatraš li da je prelazak u Kortrijk pravi izbor za tebe, s obzirom da ćeš imati priliku da nastupaš u jakoj ligi iz koje je posljednjih godina mnogo talentovanih igrača prešlo u engleske, njemačke i italijanske klubove?

“Smatram da je Kortrijk klub po mojoj mjeri, odnosno da ću se lako uklopiti. Kada dođete u neki klub najvažnije je da igrate, a to vam niko ne može garantovati. Sve je na vama – svojim trudom, borbom i zalaganjem morate zaslužiti mjesto u prvih 11”.

Nihad Mujakić u ovoj sezoni je za FK Sarajevo odigrao 29 utakmica, zabio jedan gol i jednom asistirao. Ukupno je odigrao 2.523 minuta.

(Reprezentacija.ba)