U razgovoru za “Nezavisne novine”, bivši selektor reprezentacije BiH, Safet Sušić (64), prokomentarisao je nastup našeg državnog tima u kvalifikacijama za EP i poručio kako mu se ne sviđaju neke stvari.

“Gledao sam prva dva meča kvalifikacija. Šteta što smo prokockali pobjedu protiv Grčke. Imamo dobru ekipu, ali mi se ne sviđaju neke stvari. Čitao sam izjave nekih igrača i ljudi iz struke. Smatram da smo neskromni u nekim istupima. Lijepo je biti optimista, imati želje, ali smatrati da Italijani nisu bolji od nas – to nije realno. Moramo biti svjesni da će se Italijani, neću reći prošetati kroz grupu, ali neće im biti teško da budu prvi. Mi ćemo voditi borbu sa Grčkom i svoju šansu treba da tražimo u revanšu u Atini”.

Foto: Abergazetesi.com.tr

Sušić kaže i kako prati Premijer ligu BiH, a nada se da će njegovo Sarajevo biti prvak.

“Pratim onoliko koliko je moguće doći do informacija iz Pariza. Znam da je Sarajevo prvo. Uvijek govorim da volim Sarajevo i PSG. To su moja dva kluba. Volio bih da Sarajevo osvoji titulu, ali i naprave nešto u Evropi”.

Govorio je i o Ajaxovom uspjehu u Ligi šampiona.

“Ajaks je i više nego zasluženo slavio protiv Juventusa. Pritom je rezultat iz prve utakmice 1:1 nagovještavao da je Juventus u problemu. Plasman Ajaksa u polufinale jeste iznenađenje ako gledamo da nije bio u grupi favorita. Međutim, nakon što su eliminisali veliki Real Madrid, poslije se moglo očekivati da mogu više, bolje i to su dokazali. Igraju bez kompleksa, i dalje nisu opterećeni pritiskom i to je ono što im na neki način olakšava dalju borbu. Sve što naprave ubuduće za njih je dodatni bonus. U fudbalu se nikad ne zna te nije nemoguće da ih vidimo u finalu, pa čak i na tronu. Naravno, kvalitet je najbitniji – na prvom mjestu, a Ajaks ga definitivno ima”, govori Sušić i dodaje:

Foto: Twitter/Sporbord

“Vidio sam zaista dobru ekipu, nešto novo, drugačije od onoga što danas pokazuje većina klubova. Opasni su kada oduzmu loptu, kada im se ostavi prostora – vrlo brzo reaguju. Pritom je to mlada ekipa. Oduševila me njihova igra od trenutka kada je Juventus poveo. Svi su vjerovatno očekivali da će Italijani tada pokušati destruktivnim pristupom doći do svog cilja, ali Ajaks im to nije dozvolio. Žao mi je Juventusa zbog Miralema Pjanića. Na drugoj strani je Dušan Tadić, a meni je uvijek drago kad neko sa naših prostora postigne uspjeh”.

Sušić je otkrio i svog favorita za osvajanje Lige šampiona.

“Definitivno Barcelona. Navijam za Barcelonu i volio bih da osvoje Ligu šampiona. Kada u svojim redovima imaš Messija, koji je u stanju da u 90 minuta praktično sam riješi utakmicu, onda zaslužuješ titulu. Gledao sam nekad partije Pelea, igrao sam protiv Maradone, ali ono što Mesi prikazuje je čarolija. On je fudbalski vanzemaljac. Žao mi je što jedan takav igrač vjerovatno nikada neće biti prvak svijeta sa reprezentacijom Argentine”, ističe “Pape”.

(Reprezentacija.ba)