Govoreći za srbijanski Mozzart, bivši selektor reprezentacije BiH, Safet Sušić (64), dao je odgovore na nekoliko zanimljivih pitanja.

Sušić je otkrio kako se u prošlosti bavio gimnastikom i rukometom, ali da je na kraju izabrao fudbal.

“Kad sam imao dvanaest godina trenirao sam gimnastiku. Čini mi se dva puta sedmično. U mojim rodnim Zavidovićima popularan je bio rukomet i dječaci su imali dilemu, posvetiti se rukometu ili fudbalu. Fudbal je bio popularniji i ja sam se okrenuo fudbalu. Počeo sam u Krivaji, a dodatni motiv dao mi je stariji brat Sead koji je prvi krenuo sa treninzima”, istakao je Sušić.

Foto: Sipa Press

U tim danima nije bilo mnogo prijenosa utakmica i stoga nije mogao imati idola u tinejdžerskim danima.

“Pazite, u tom periodu u najmanjoj mogućoj mjeri je bilo televizora, televizije, prijenosa utakmica. Nama je glavna stvar bila da školske torbe ostavimo kod kuće i sa rajom igramo fudbal. Do kasno uveče”.

Navijao je i za Partizan i za Crvenu zvezdu, a kazao je kako su mu trenutno najdraži Sarajevo i PSG.

“Kao dječak navijao sam za Partizan. Plakao sam kad su crno-bijeli izgubili od Reala 1966. godine u finalu Kupa šampiona i pored prednosti od 1:0. Kad je brat Sead prešao u Crvenu zvezdu i osam godina igrao za crveno-bijele i ja sam prešao da navijam za Zvezdu. Trenutno, najviše volim Sarajevo gdje sam proveo devet i po godina odnosno PSG za koji sam igrao godinu dana manje”.

Jedno od pitanja odnosilo se na životni i sportski moto.

“U životu je najbitniji cilj. Prvo sam želio da postanem dobar igrač, pa da zaigram za reprezentaciju, pa da igram na velikim takmičenjima, bitne utakmice…Upornost se isplati, ali morate ići stepenik, po stepenik”.

Foto: FIFA

Izdvojio je više sportskih događaja koji će mu ostati u sjećanju, a jedan od njih je i Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. sa reprezentacijom BiH.

“Iz igračke karijere uvijek ću se sjećati utakmice kvalifikacija za Mundijal iz 1977. godine sa reprezentacijom Rumunije. Igrali smo u Bukureštu, dobili sa 6:4, a ja sam dao tri gola. Uvijek ću pamtiti učešća na dva Svjetska šampionata, Španija i Italija, i jednom kontinentalnom prvenstvu u Francuskoj. Kao selektor BiH plasirali smo se na SP koje je održano u Brazilu. Mada smo imali odličan skor posljednji trijumf nad Litvanijom odveo nas je u Brazil. Također, nezaboravno”, dodao je popularni “Pape”.

(Reprezentacija.ba)