Na svečanoj sjednici Gradske uprave Grada Sarajeva, koja je održana u Vijećnici povodom 6. aprila Dana grada Sarajeva, “Plaketa Grada Sarajeva” dodijeljena je i sportskom novinaru i publicisti Muhamedu Bikiću.

Bikić je autor dukomentarnog filma “Keli” koji govori o bivšem igrači FK Sarajevo Želimiru Vidoviću Keliju, koji je poginuo u Sarajevu tokom rata.

“Hvala našem Gradu Sarajevu, hvala na prijedlogu Udruženju Obrazovanje Gradi BiH na čelu sa legendarnim Jovanom Divjakom, hvala svim dobrim ljudima koji svih ovih godina prate moj rad… Dobio sam mnoga priznanja, zahvalnice, nagrade, pa i ‘Olimpijsku’, ali i ‘Plaketa grada Sarajevo’, rodnog grada, to je ipak nešto posebno, jer su Sarajevo i Bosna i Hercegovina, moj život, moja sudba…. I naravno, plaketa je, prije svega za moj autorski rad ‘Keli’, film svih nas Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca, koji govori o heroju u kopačkama Želimiru Vidoviću Keliju. Želio bih čestitati svim nagrađenim na ovoj tradicionalnoj manifestaciji u povodu rođendana našeg glavnog grada“, kazao je Bikić.

Muhamed Bikić je rođen 23. maja 1973. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju Elektrotehničku školu i do odlaska u nekadašnju JNA igrao fudbal u ilidžanskom Igmanu. Cijeli period agresije na Bosnu i Hercegovinu bio pripadnik Armije BiH u Sarajevu.

Diplomirao na Pravnom fakultetu 2003.,magistrirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja 2009. godine, također na Univerzitetu u Sarajevu, na temu „Stavovi i osobine ličnosti reprezentativaca u timskim sportovima i sportskih novinara BiH“.

Jedan je od začetnika ideje sportskog prava u BiH, a njegov magistarski rad je bio upravo u tom pravcu, gdje je sublimirao sport, pravo, novinarstvo i psihologiju. Predavač je sportskog prava na raznim seminarima u BiH i inostranstvu.

Dugogodišnji je sportski novinar u pisanim i elektronskim medijima, uređuje i vodi prvenstveno emisije koje promoviraju bh. sport i bh. sportiste u zemlji i inostranstvu: „Sportski vremeplov“ i „Hayat sport“ na „Hayat TV“, „Top mundijal“ na TV Sarajevo i „As exkluziv sa Muhamedom Bikićem“ na TV Alfa.

Autor je dokumentarnog filma „Keli“, zatim knjiga „Hadžijsko drvo“ (putopis iz Mekke, Medine i Jerusalema), „Po(r)uka“ (putopis iz Kordobe) i Sportskivremeplov.ba (priče o bh. sportskim velikanima).

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)