„U-15“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je jučer na stadionu „Grbavica“ u Sarajevu Makedoniju sa 4:1 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u finalu turnira „Josip Katalinski-Škija“, javlja zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Oba tima su stvorila nekoliko dobrih prilika u ovom susretu, ali u regularnih 80 minuta igre nije bilo golova.

Makedonci su zaprijetili u 16’ kada je slobodan udarac sa desne strane izveo Matej Gjorgijev, a Blend Zekjiri glavom sa peterca poslao loptu pored gola.

Alem Domazet u 25’ prolazi po desnoj strani i ubacuje loptu u protivnički kazneni prostor ka Srđanu Beuku koji glavom sa sedam metara nije bio precizan.

Dominik Čeko je u 30’ pokušao iz slobodnog udarca sa oko 25 metara, ali je lopta otišla preko gola.

Napadač Makedonije Mihail Talevski je u 32’ neometan šutirao sa ivice šesnaesterca, ali ni on nije bio precizan.

Posljednju šansu u prvom poluvremenu imao je bh. tim u 34’. Murat Demirović je sa sredine terena ubacio loptu u kazneni prostor, a ona se odbila do Jahije Bajrića čiji šut prolazi tik pored lijeve stative makedonskog gola.

Aldin Mešić u 48’ prolazi pored dvojice makedonskih igrača i šutira sa oko 17 metara u donji desni ugao protivničkog gola, ali golman Vasko Vasiljev brani njegov pokušaj.

Pokušao je Mešić još dva puta sa distance da ugrozi gol protivnika, ali nije bio precizan.

Dobru priliku je promašio i Alem Japaur u 80’ kada je ušao u kazneni prostor Makedonije i šutirao iskosa sa desne strane, a Stefan Tasev je bio na visini zadatka i spriječio je da lopta završi u mreži.

To je bila posljednja prilika na utakmici i pristupilo se izvođenju penala gdje su za BiH pogađali Anes Krdžalić, Dominik Čeko, Aldin Mešić i Murat Demirović. Enis Bukji je jedini bio precizan sa bijele tačke u timu Makedonije.

Po završetku utakmice selektor bh. pionira Zoran Erbez je izjavio:

„Srećni smo što smo osvojili turnir koji nam mnogo znači jer se igra u čast velikana fudbala sa ovih prostora, Josipa Katalinskog. Današnja utakmica je pokazala da imamo dobru generaciju igrača na koju se možemo osloniti u budućnosti. Radićemo na tome i da proširimo bazu. Kvalitet postoji kod pojedinaca, ali ga treba doraditi. Imamo talenat i svi zajedno moramo da vjerujemo u naš rad, kako igrači tako i mi treneri jer bez rada nema napretka. Čestitam ovim momcima i svom stručnom štabu na osvojenom trofeju.“

Foto: Fudbalski savez BiH

U susretu za treće mjesto selekcija Sarajeva i Istočnog Sarajeva pobijedila je reprezentaciju Grada Beograda sa 2:1. Oba gola za pobjednički tim je postigao Nermin Bijelonja , u 24’ i 55’, dok je jedini pogodak za Beograđane postigao Boris Matić u 80’.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Aldin Mešić iz BiH, dok je najbolji golman Stefan Tasev iz Makedonije. Najbolji strijelac turnira je Nermin Bijelonja iz selekcije Sarajeva i Istočnog Sarajeva sa dva postignuta gola.

Nagrade ekipama i najboljim pojedincima su uručili bivši igrači Željezničara Duško Jovanović i Rade Matić, nekadašnji fudbaler Sarajeva i selektor BiH Fuad Muzurović, supruga pokojnog Škije Jasna Katalinki, generalni sekretar NS/FS BiH Adnan Džemidžić i predsjednik FS KS Galib Kulovac.

Penali: 1:0 Krdžalić, 2:0 Čeko, 3:0 Mešić, 3:1 Bukji, 4:1 Demirović.

Makedonija: Vasko Vasilev (77. Stefan Tasev), Blend Zekjiri, Enis Bukji, Viktor Bonevski (62. Matej Jordanovski), Matej Gjorgijev (53. Mirče Stoilov), Mihail Talevski (77. Filip Popovski), Hamza Memetriza (38. Marko Trenevski, 77. Mario Ričkov), Marko Ristov (62. Ivan Gligorov), Matej Angelov (41. Idriz Osmanović), Mario Kocevski (53. Mario Mastev), Džezair Abduli (77. David Mitrevski). Selektor: Nedžat Šabani.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)