Bh. košarkaški stručnjak, Samir Selesković (49), nedavno je bio gost grčkih velikana Olympiacosa i Panathinaikosa, gdje je imao priliku upoznati metode rada američkih trenera Davida Blatta i Ricka Pittina.

“Kad ste u Olympiacosovoj dvorani u Pireju, nigdje ne možete vidjeti ništa zelene boje. Isto tako, kad uđete u Panathinaikosovu OAK-u, nigdje ništa nema crveno. Ne znam da li je potrebna bolja ilustracija koliko rivalstvo vlada između dva najveća grčka kluba”, govori Samir Selesković za “Dnevni avaz”.

Nekadašnji košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, a već gotovo dvije decenije trener u Turskoj, gdje je završio igračku karijeru i gdje dugo živi, imao je zaista jedinstveno iskustvo.

Prate i juniore

Po desetak dana je proveo u Atini, kao gost Olympiacosa i Panathinaikosa, spojio na taj način “Crvene” i “Zelene” koji se, inače, prave kao da “onaj drugi klub” ne postoji…

Osjetio je Samir kako dišu dva evropska velikana i, što je njemu najbitnije, vidio iz prve ruke metode rada američkih trenerskih divova – prvo David Blatta na klupi Olympiacosa, a potom i Rick Pittina u Panathinaikosu.

“I jednog i drugog krasi strašan profesionalizam u kojem nema improvizacije. Recimo, mene je Pittino veče uoči euroligaške utakmice pozvao da s njim idem na utakmicu juniora Panathinaikosa! Jednostavno, on je trener tog kluba i želi biti upućen u sve”, kaže Selesković kojeg je impresionirao još jedan detalj vezan za Pittina:

“Poslije svakog treninga, on ostaje s visokim igračima i sa njima, uz podršku asistenata, radi na tehnici. Svaki igrač tokom tih dvadesetak minuta po 100 puta ponovi vježbu. Kad to pomnožite sa brojem treninga u sezoni, dobijete zastrašujuću brojku. Cilj je da igrač usvoji određene kretnje i da to po automatizmu radi i na utakmici. To je svrha svega”.

Kao glavnog trenera za individualni rad sa mladim igračima u turskom prvoligašu Tofasu, Seleskovića je posebno interesiralo kako tom segmentu pristupaju Blatt i Pittino. Ono što je video, oduševilo ga je…

Timski rad

“Čak i u zgusnutom rasporedu, opterećenim i Euroligom i domaćim takmičenjima, Blatt i Pittino mnogo polažu na dodatni rad i to bez obzira da li je riječ o mladim ili onim iskusnijim, glavnim igračima. Naravno, najveće zvijezde se više štede, ali i oni su u tom programu. Niko ne radi ono što želi, već što mu se kaže”, ističe Selesković.

Samir je godinama radio u euroligašu Fenerbahceu, na najvišem nivou, asistirao stručnjacima kao što su Bogdan Tanjević i Neven Spahija. Sada je imao iskustvo i sa vrhunskim američkim trenerima.

“Fasciniralo me je koliko Blatt i Pittino imaju povjerenja u svoje asistente, mnogo više nego što sam vidio i doživio u nekim drugim ekipama. Daju im veliku odgovornost u pripremi utakmice. Znate, kad trener ne respektira pomoćnike to igrači odmah osjete. Međutim, ovdje svi rade kao tim, uz maksimalno obostrano uvažavanje”; rekao je Selesković, koji je veoma zadovoljan stanjem u Tofasu.

“Radim sa svim talentima, naglasak je na generaciji igrača rođenih 2003. i 2004. godine. Igrači značajno napreduju, mnogi od njih kucaju na vrata prvog tima, kao i reprezentativnih selekcija”, rekao je Selesković.

Sjajni Marković

Seleskovićev Tofas iz Burse zauzima odlično treće mjesto na tabeli veoma jakog šampionata Turske (omjer 15-7), odmah iza euroligaša Anadolu Efesa (18-3) i Fenerbahcea (17-3).

No, Samir kao najuspješnijeg trenera u Turskoj u ovom momentu ističe svog nekadašnjeg reprezentativnog saigrača, velikana bh. košarke Nenada Markovića, koji predvodi Gaziantep (14-8).

“Nenadov Gaziantep je četvrti, što je u odnosu na očekivanja, kvalitet timova i snagu lige, možda i najbolji rezultat od svih klubova. Marković pravi sjajan posao. Njegov tim igra odlično, protiv Efesa su imali šut za pobjedu”, kaže Selesković za “Dnevni avaz”.

Na klupi Celticsa

Za razliku od Blatta, Njujorčanin Pittino (66) do dolaska u Panathinaikos u decembru prošle godine, kompletnu trenersku karijeru proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je postao legenda tamošnje univerzitetske košarke (NCAA).

Jedini je trener koji je tri različite ekipe (Providence, Kentucky, Louisville) odveo do finalnog turnira NCAA lige. Titule je osvajao 1996. i 2013. godine, mada je ovaj drugi naslov oduzet Louisvilleu zbog kršenja propisa. Prije pet godina postao je član Kuće slavnih u Springfieldu.

U NBA je kao glavni trener radio u dva navrata, od 1987. do 1989. godine u New York Knicksima te od 1997. do 2001. u Boston Celticsima

S Lebronom u Clevelendu

Blatt (59) bio je, kao trener, klupski prvak Evrope s izraelskim Maccabijem (2014. godine), a reprezentativni kao selektor Rusije (2007).

Iako je rođen u Bostonu, najveći dio igračke i trenerske karijere proveo je u evropskoj košarci.

Imao je Blatt i izlet u NBA ligi.

Nešto manje od dvije sezone, od juna 2014. do januara 2016. godine, bio je trener Cleveland Cavaliersa, kada je za tu ekipu nastupao i slavni NBA igrač LeBron James.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)