Prošlog mjeseca na Grbavici mlada reprezentacija BiH ubjedljivo savladala Moldaviju sa 4:0 i uspješno započela kvalifikacija za EP.

Marinoviću je ovo bila 11 utakmica (sedam pobjeda, četiri poraza), a zanimljivo je da su pod njegovim kormilom mladi Zmajevi nisu uspjeli postići golove samo protiv Švicarske i Rumunije u gostima. Ukupno su pogodili 24 puta.

Iako u ovim kvalifikacijama u grupi imamo superteške protivnike u Belgiji i Njemačkoj (u grupi su još Moldavija i Vels), čini se kako će Zmajevi ponovo u kvalifikacijama pokazati nastup vrijedan hvale.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Osim što odlično selektira igrače za reprezentaciju, Vinko Marinović ima još jednu prednost – odlično vrši periodizaciju presinga naše reprezentacije.

Recimo, na šest od spomenutih 11 zvaničnih susreta naša mlada reprezentacija je u periodu od 20. do 35. minute postizala gol, što nije nimalo slučajno, već je plod toga da Marinović na jedan studiozan način priprema utakmice, te pripremu odlično komandama sa klupe provodi na djelo na terenu.

Koliko Vinko Marinović zna šta radi najbolje govori činjenica da pod njegovim vodstvom mladi Zmajevi igraju periodični presing protiv apsolutno svakog protivnika, bio to Portugal, Lihtenštajn, Moldavija, Švicarska ili Rumunija.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

A kolika je premija kada na klupi ima trenera koji se savršeno razumije u periodizaciju igre najbolje smo vidjeli na posljednjem remiju A reprezentacije BiH i Grčke, gdje smo nakon 25 minuta apsolutnog presinga do kraja utakmice bili apsolutno podređeni.

Što se tiče trenutne generacije U21 reprezentacije BiH, selektor je već formirao okosnicu tima. Preostalo je još da u narednom periodu pokuša pronaći produktivnije krilne fudbalere (poznato je da Marinović prefeira krila i njima daje na značaju).

Slobodno se može reći da je trenutno defanzivna linija najjači dio naše U21 reprezentacije i da bi ova zadnja linija za koju godinu mogla nositi odbranu A reprezentacije.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Velika prednost za našu selekciju je ta što trio Kovačević (golman), Mujakić (stoper) i Pidro (lijevi bek) igraju zajedno u FK Sarajevo i svi su standardni u aktuelnom lideru bh. šampionata. Kada im dodamo Besima Šerbečića (stoper iz norveškog Rosenborga) te Amara Beganovića (desni bek iz Slobode) dobijemo jednu kompaktnu defanzivnu liniju koja garantuje sigurnost.

Selektor na raspolaganju u odbrani ima i Jasmina Čelikovića (trenutno najmlađi stoper u hrvatskoj nogometnoj ligi), Vedrana Vrhovca (standardni stoper Čelika i ponajbolji mladi igrač Premijer lige BiH) te bekove Gazibegovića (igrao protiv Moldavije na krilu) i Šabanovića (član FK Sarajevo).

Važno je istaći da u ovoj generaciji igraju Šerbečić, Mustedanagić i Demirović, momci koji su zajedno nastupali za U17, U19 i sada su u U21 selekciji. Kako to izgleda u praksi kada ova tri fudbalera (zajedno su odigrali 17 susreta za omladinske selekcije BiH do meča sa Moldavijom) sarađuju, pokazao je duel sa Moldavcima. Mustedanagić je asistirao Šerbećiću za vodeći gol, dok je Demirovića dva puta dodao loptu Mustedanagiću, koji je oba puta bio precizan.

Također, igra i rezultati našeg mladog tima u mnogome će zavisiti i od kapitena Marijana Ćavara. Ćavar je tehnički izuzetno potkovan igrač, motorički je na zavidnom nivou, ima odličan osjećaj za igru i sve je to pokazao u proteklim kvalifikacijama te u utakmici sa Moldavijom kada je se upisao u strijelce.

Do narednih susreta ostalo je još mnogo vremena (u septembru igramo sa Belgijom, a u oktobru protiv Njemačke) i Marinović će sigurno pomno pratiti nastupe aktuelnih, ali i potencijalnih mladih Zmajeva.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Zavisit će mnogo i od samih klubova, jer samo oni mogu dati šansu mladim talentovanim igračima, koji će ako zasluže biti pozvani u U21 tim.

Slična situacija je bila i u prošlim kvalifikacijama.

Marinović je u mladi tim pozvao Ćavara (tada nastupao za Zrinjski), Todorovića (igrao za Slobodu), Šerbečića (bio u Radniku iz Bijeljine), Menala i Lončara (bili članovi Širokog Brijega) i svi nabrojani su zahvaljujući odličnim nastupima u dresu U21 BiH napravili transfere u inostranstvo.

Velike reprezentacije poput Belgije i Njemačke imaju nedostižnu prednost u tome što njihovi igrači igraju u velikim klubovima u najjačim ligama što na terenu zna biti presudno, ali sigurno da će mladi Zmajevi biti konkurentni i u tekućim kvalifikacijama, te da će izbaciti nekoliko A reprezentativaca kao što je to bio slučaj i u prošlim kvalifikacijama (Gojak, Ćivić, Todorović i Lončar su prekomandovani u A tim).

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)