Bivši selektor reprezentacije BiH, Safet Sušić (63), u razgovoru za Radiosarajevo.ba prokomentarisao je remi BiH i Grčke (2:2), istakavši kako je sudija napravio kardinalnu grešku isključivši Miralema Pjanića.

“Ubijeđen sam da Pjanić nije zaslužio crveni karton. Gledao sam snimku više puta i tu ne vidim nijedan segment sankcije da naš igrač bude isključen. Uz sve to, Pjanić nije agresivan igrač, koji iza sebe ima debeli dosije sa crvenim kartonima. Ipak je on zvijezda, igrač Juventusa i Holanđanin je napravio kardinalnu grešku koja je i dovela do toga da BiH ostane bez dva boda”, kazao je Sušić za Radiosarajevo.ba.

Foto: Twitter/Sporbord

Pape smatra da je i penal za Grke bio diskutabilan.

“Prvih pola sata su bili odlični i žao mi je što već tada nismo postigli još neki gol. Poslije penala za Grke, za koji također mislim da je diskutabilan, Grci su pokazali drugo lice. Iskoristili isključenje Pjanića i došli zasluženo do boda”.

Ne misli da je Prosinečki kasnio sa izmjenama.

“Ne bih to komentirao… Ubijeđen sam da je Robi mislio dobro, a i dalje sam pod utiskom da je crveni karton Pjanića poremetio dosta toga. Neshvatljivo je došlo do pada u igri, ali ne treba gledati sve tako crno. Treba pobijediti u Grčkoj i vratiti izgubljene bodove”.

Smatra da BiH ima puno bolju reprezentaciju od Grčke.

“Mi imamo daleko bolju reprezentaciju od Grčke i tu nema dileme. Jedino što iz svega ovoga, te utrke za drugo mjesto koje vodi na Euro, ne bih isključio Finsku. Finci su nezgodna selekcija, igraju slično kao Island i njih se treba čuvati. Oni bi mogli pokvariti planove u ovoj grupi mnogim selekcijama”.

Za Italiju pak kaže da će biti sigurno prva u gurpi.

“Italija će sigurno u ovoj grupi biti prva i tu nema dileme. Mene malo iznenađuju optimistične izjave pojedinaca, tipa da ćemo se boriti sa Italijom za prvo mjesto u grupi. Volio bih da tako bude, ali to je nemoguće. Bilo je nemoguće i prije početka kvalifikacija, a posebno sada kada su odigrana dva kola. Jedino se nadam da Pjanić neće dobiti dvije utakmice i da će propustiti duel u Torinu. To ne bi valjalo ni za BiH ni za sami susret”.

Foto: Abergazetesi.com.tr

Za generaciju koju je on vodio kaže da je najbolja koju je BiH imala.

“I ja sam istog mišljenja, jer je ona generacija bila najbolja koju je BiH imala. Volio bih i da Prosinečki napravi posao, to je i počeo kroz superioran prolaz kroz Ligu nacija, ali realno, ova selekcija nema jednog Ibiševića, Medunjanina, Misimovića, Lulića, Mujdžu… Za nijansu je slabija, ali dovoljno jaka da bude druga u ovoj grupi i ostvari historijski plasman na Euro”.

U medijima se proteklih dana pojavila informacija da je Sušić jedan od kandidata za novog selektora Albanije, ali on je te natpise odbacio.

“Priča o preuzimanje reprezentacije Albanije je samo priča i ništa više. Sa čelnicima Nogometnog saveza Albanije nemam nikakav kontakt, već je sve krenulo od razgovora s jednim mojim prijateljem koji je nekada igrao za Albaniju, a s kim svako drugo jutro pijem kafu. Mislim da od toga nema ništa”:

Nema ni želju da radi u Francuskoj.

“A, ne… Nemam želju da radim u Francuskoj, zanima me samo inozemstvo”, kazao je Sušić za Radiosarajevo.ba.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)