BiH i Armenija večeras na stadionu Grbavica sa početkom u 20,45 sati igraju susret prvog kola grupe J kvalifikacija za EP.

Mi vam donosimo najvažnije stvari koje trebate znati o večerašnjoj utakmici.

Treći zvanični meč selekcije BiH na Grbavici

Utakmica BiH – Armenija bit će treća zvanična na stadionu Grbavica. Prva je odigrana u okviru kvalifikacija za SP 2018. godine, kada su Zmajevi 7. oktobra 2017. godine poraženi od Belgije sa 3:4. Poslije toga su u okviru Lige nacija 15. oktobra 2018. godine igrali sa Sjevernom Irskom, koju su savladali 2:0. A selekcija BiH je na Grbavici igrala još tri puta i to protiv Makedonije, Malte te Katra (sve prijateljski susreti).

Džeko igra jubilarni 100. susret za BiH

Kapiten naše fudbalske selekcije Edin Džeko će večeras odigrati jubilarni 100. meč za Zmajeve. Edin je u dosadašnjih 99 susreta postigao 55 golova. Za A selekciju BiH debitovao je 2. juna 2007. godine u kvalifikacionom meču za EP u Sarajevo protiv Turske i postigao svoj prvi gol.

Glavni sudija iz Danske

Jakob Kehlet iz Danske dijelit će pravdu na večerašnjoj utakmici. FIFA-in sudija je od 2011. godine. Danskom sudiji ovo neće biti prvi put da dolazi u našu zemlju, s obzirom da je 14. novembra 2013. godine sudio kvalifikacionu utakmicu mladih selekcija BiH i Španije u Zenici.

Treći međusobni duel BiH i Armenije

BiH i Armenija će večeras odigrati treći međusobni duel. Zmajevi su u prethodna dva meča ostvarili dvije pobjede uz gol razliku 6:1. Prvi duel je odigran 15. oktobra 2008. godine (kvalifikacije za SP) u Zenici, kada je BiH slavila sa 4:1. I u drugom duelu naša reprezentacija je pobijedila i to 5. septembra 2009. godine u Jerevanu rezultatom 2:0.

Meč prenosi 10 TV kanala

U Bosni i Hercegovini direktan prijenos ekskluzivno će raditi Nova BH. Ostalih devet kanala koji će prenositi duel sa Grbavice možete pogledati OVDJE. Duel se igra od 20,45 sati.

Selektor Armenije smatra da u modernom fudbalu nema favorita

Selektor reprezentacije Armenije Armen Gyulbudaghyant kazao je pred večerašnji duel da prema njegovom mišljenju favorita u modernom fudbalu nema. Gyullbudaghyant smatra da ne pobjeđuje tim koji je favorit, već onaj koji napravi manje grešaka u toku meča.

Kolašinac i Sarić propuštaju susret na Grbavici

Sead Kolašinac i Elvis Sarić neće igrati protiv Armenije večeras. Obojica su povrijeđeni i selektor Prosinečki ne želi ništa rizikovati, s obzirom da se za tri dana (26. mart) u Zenici igra meč drugog kola protiv Grčke. Umjesto Kolašinca najvjerovatnije će nastupiti Ćivić, a Sarića bi trebao zamijeniti Krunić.

Zmajevi skuplji i bolje plasirani na FIFA rang listi

Ako uzmemo u obzir podatke Transfermarkta, izabranici Roberta Prosinečkog vrijede oko 165 miliona eura, a Armenci oko 40 miliona eura. Zmajevi su i puno bolje plasirani na FIFA rang listi. Trenutno smo plasirani na 35. poziciji, dok je Armenija 101.

Samo jedan igrač iz Premijer lige BiH

Selektor Prosinečki je pozvao 23 fudbalera za duele sa Armencima i Grcima, a samo jedan igrač nastupa u domaćem šampionatu. To je golman Vedran Kjosevski, član FK Željezničar. Najviše bh. reprezentativaca igra u italijanskoj Seriji A, njih četvorica (Džeko, Pjanić, Krunić i Zukanović).

Mkhitaryan najveća zvijezda Armenije

Najbolji igrač selekcije Armenije je Henrikh Mkhitaryan, koji trenutno igra za londonski Arsenal. Mkhitaryan je u svojoj karijeri nastupao za Shakhtar, Borussiju iz Dortmunda te Manchester United i sigurno da se radi o vjerovatno najboljem fudbaleru Armenije svih vremena. Najbolji je strijelac ove selekcije u historiji sa 26 golova te treći po broju nastupa (80).

Obje selekcije žele prvi plasman na EP u historiji

Naša reprezentacija nikada nije igrala na Europskom prvenstvu, baš kao ni Armenija. Također, Armenci nikada nisu igrali na nekom velikom takmičenju (kvalifikacije igraju od 1994. godine), a Zmajevi su 2014. godine učestvovali na Mundijalu u Brazilu.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)