Stoper Dynama iz Moskve, Toni Šunjić (30), bio je prvi izbor selektora BiH Roberta Prosinečkog u Ligi nacija, gdje je činio tandem sa Ervinom Zukanovićem i svoj posao obavio na maestralan način, što pokazuje i statistika – jedan primljeni gol u četiri utakmice.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Sa Šunjićem smo razgovarali uoči početka kvalifikacija za EP i mečeva sa Armenijom i Grčkom, koje naš državni tim očekuju 23. i 26. marta.

“Otvaramo kvalifikacije sa dvije utakmice na domaćem terenu, tako da su očekivanja velika. Mislim da protiv Armenije nemamo pravo na kiks, dok će protiv Grčke sigurno biti puno teže, poznavajući njihov stil igre. Ja se ipak nadam da ćemo nastaviti sa dobrim rezultatima i započeti kvalifikacije sa maksimalnih šest bodova”, govori nam na početku Šunjić.

Mkhitaryan i Mitroglou najveća opasnost

Zatim se osvrnuo na kompletnu grupu, istakavši kako je Finska reprezentacija koja može pomrsiti račune.

“Općenito grupa nije jednostavna. Glavni favorit je naravno Italija, a onda smo tu mi i Grčka. Mislim da je Finska reprezentacija koja može pomrsiti račune, dok protiv Armenije i Lihtenštajna ne smijemo dozvoliti iznenađenje”.

S obzirom da je njegov zadatak čuvati protivničke igrače, otkrio nam je ko će to biti najveća opasnost po gol naše selekcije, kada su u pitanju naredni protivnici.

“Još nismo radili analizu protivnika, ali vjerojatno će nam najveća opasnost prijetiti iz kontri. Kod Armenije najveća opasnost je naravno Mkhitaryan, dok je kod Grka to vjerojatno Mitroglou”.

Tvrdi da su njegove dobre igre u tandemu sa Zukanovićem plod dobrih igrara čitave ekipe.

Foto: Fudbalski savez BiH

“Nema nikakav poseban razlog što dobro igramo zajedno, jednostavno čitava ekipa dobro obavlja svoj posao pa je onda naravno lakše meni i Zuki obavljati svoj dio. Ja se samo nadam da ćemo nastaviti sa dobrim igrama i u predstojećim kvalifikacijama”.

Otkrio nam je i kako su se igrači uklopili u stil igre novog selektora i koliko im on pomaže u svemu tome.

“U nogometu su rezultati uvijek najveće mjerilo, tako da sudeći po tome mislim da smo dobro usvojili taktiku i stil igre novog selektora. Robi je trener koji ne voli previše smarati igrače, ali je uvijek na raspolaganju ukoliko nam je potrebna njegova pomoć”.

Prezadovoljan statusom u Dynamu, ali i na ljubavnom planu

Pitali smo ga i da nam prokomentariše situaciju oko Ognjena Vranješa.

“Što se tiče njegovog privatnog života, to ne želim komentarisati. Svako ima svoj život i radi ono sto želi. Kao igrač će nam sigurno faliti, ali vjerujem da će selektor naći kvalitetno rješenje umjesto njega”.

Ugovor sa Dynamom ističe mu na kraju sezone, a Šunjić ne krije da bi volio ostati u Rusiji.

Foto: Getty Images

“Prezadovoljan sam svojim statusom u Dynamu. Propustio sam samo jednu utakmicu ove sezone i to zbog žutih kartona. Trenutno se u klubu odvija promjena rukovodstva, poslije čega bih trebao sjesti i razgovarati u vezi novog ugovora. Ukoliko se uspijemo dogovoriti oko uvjeta ja ne bih imao ništa protiv da ostanem ovdje”.

Mediji su proteklih mjeseci pisali o njegovoj vezi sa atraktivnom Ruskinjom Viktoriom Tkach, a Šunjić ističe kako još ne razmišlja o tome da stane na ludi kamen.

“I na ljubavnom planu sam prezadovoljan, ali ne žurim sa tim stvarima”, poručio je za kraj Šunjić.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)