Mehmed Baždarević dosta uspješno predvodi Pariz u Drugoj francuskoj ligi. Njegov klub trenutno dijeli treću poziciju i do kraja sezone pokušat će izboriti doigravanje za ulazak u Prvu ligu.

Legendarni Meša je u razgovoru iz Pariza za “Dnevni avaz” komentirao dosadašnje rezultate svog kluba, stanje bh. nogometa, ali se osvrnuo i na reprezentaciju BiH, koju očekuju kvalifikacije za EP.

Nemoguća misija

“Niko ne može vjerovati da smo ovo napravili. Cilj kluba je bio ostanak u Drugoj ligi s obzirom na to da je klub na početku sezone prodao sedam najboljih igrača. Činim sve da s igračima ostanemo tu gdje jesmo, međutim, za neki viši rang ili baraž mislim da će nam malo faliti jer smo u decembru izgubili i osmog igrača, kapitena, što je neshvatljivo”, već na početku razgovora Baždarević spušta loptu na zemlju.

Foto: Getty Images

Pariski klub se sada nastoji organizirati i konstituirati, a popularni Meša nije optimista kada je u pitanju plasman njegovog kluba u društvo najboljih u Francuskoj.

“Atmosfera u ekipi je odlična i dobro se radi. Razumijem rukovodstvo kluba jer je to mlad klub, nema stadiona, gradi se centar i oni se jednostavno plaše same borbe za ulazak u Prvu ligu. Mislim da je viši rang nemoguća misija. Mi ćemo učiniti sve iako klub ništa nije učinio da se pojačamo. Završit ću sezonu i pokušat ću sebi naći neki bolji angažman”, ističe trener francuskog drugoligaša.

Bivši kormilar „Zmajeva“ osvrnuo se i na kvalifikacionu grupu za Evropsko prvenstvo, istakavši kako su šanse BiH sada veće nego u prethodnim ciklusima, jer u grupi nema apsolutnog favorita.

“U grupi nemamo ekipu koja je apsolutni favorit i odmah u startu imamo psihološku prednost da se borimo za prvo mjesto. Nema Njemačke, Španije, Francuske, Belgije… Iako je tu Italija, ali su oni sada puno slabiji nego ranije, iako svi znamo da su kvalitetni. Grčka je nezgodna i mislim da će biti bezidejna. Ono što je važno za našu reprezentaciju je veliki broj mladih igrača, potencijala. Najstariji dolaze u igračku zrelost i to je naša snaga. Naše šanse za plasman na EURO su dosta realnije ovaj put nego u prethodnim ciklusima, gdje smo uvijek dobivali ili Portugal ili Belgiju ili Francusku”, smatra Baždarević.

Teška vremena

Kada se razgovora s Mešom, nemoguće je ne spomenuti i Željezničar, kojem ove sezone i ne ide baš najbolje.

“Želji ne može ni ići. Nema uvjeta, nema para, stalna promjena trenera i igrača. Dok se jednom zauvijek ne očisti i dok ne dođe prava struktura te izgradi infrastruktura, nema stabilnosti ni kontinuiteta niti jednog kluba. Treba ostaviti trenere 3-4 godine. Željo treba promijeniti globalnu politiku ako misli da vrati ono što je nekad bio ne samo u BiH već i šire. Amar Osim nije svemoćan i nije uopće to problem trenera. Problem je politike jer kod nas nogomet vodi bilo ko”, naglašava Baždarević za “Dnevni avaz”.

Smatra da BiH nedostaje nogometna struktura i kultura.

Foto: Paris FC

“Imamo klubova koji dosta dobro rade s mladima, ali treba im se pružiti šansa. Oni koji vrijede prerano odu iz Premijer lige BiH. Talenata će uvijek biti, međutim, sve više i više u inozemstvu. Mojoj BiH nedostaje nogometna struktura i kultura. Međutim, to nije nimalo lako nakon svih teških vremenaNeke korake smo trebali već malo ranije i brže provesti. Moramo puno više pažnje posvetiti nogometu ako hoćemo da imamo i nogomet, i prave igrače, i ljude “,poručuje Baždarević, strateg francuskog drugoligaša Pariza.

Podrška Hadžibegiću

Šef stručnog štaba Pariza nada se kako će Red star, koji s klupe vodi Faruk Hadžibegić, uspjeti izboriti opstanak u drugoligaškom karavanu u Francuskoj.

“Što se tiče kvaliteta igrača, svi su tu izjednačeni. Sve će biti jasnije u narednim utakmicama. Bit će veoma teško, ali se nadam da će se uspjeti spasiti i da će ostati u ligi”, kaže Baždarević o klubu koji vodi njegov bivši saigrač, s kojim ga veže višegodišnji trenerski, ali i igrački rivalitet.

Igra će izgubiti draž zbog tehnologije

Baždarević je za korištenje VAR tehnologije, ali samo u određenim situacijama.

“Nikad nisam bio za VAR, ali za neke određene situacije jesam, naprimjer, je li lopta prešla liniju. I dalje mislim da u nogometu mora biti odluka koje nisu uvijek tačne, ali koje su jednostavno ljudska greška. Prema tome, ako budemo tražili da se još više koristi VAR, mislim da će nogomet izgubiti draž”, smatra trener Pariza.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)