Fudbalska selekcija BiH počela je pripreme za kvalifikacione mečeve za EP protiv Armenije (23. marta na Grbavici) i Grčke (26. marta u Zenici), a selektor Robert Prosinečki se obratio prisutnim novinarima na Ilidži.

Naš selektor je potvrdio da neće moći računati na Elvisa Sarića za Armeniju, pa će tako morati mijenjati početnu postavu.

“Već nekoliko dana znamo da Sarić neće moći igrati protiv Armenije zbog povrede. Kroz kompletne kvalifikacije igrao je standardno, bio je dobar, tako da će njegov izostanak biti veliki hendikep. Imamo veliki broj igrača koji ga mogu zamijeniti. Igramo dva susreta u tri dana. Armenci su pod navodnicima lakši protivnik, dok su nam Grci tradicionalno neugodni” kazao je Prosinečki i dodao:”

“Želimo pobjediti oba meča. Vjerujem da ova selekcija ima kvalitet da ostvari dvije pobjede. Znamo kakvi su nam protivnici i da nam Armenci mogu stvoriti probleme. Grci su izuzetno borbeni i neće nam biti lako. Imamo dovoljno samopouzdnja i atmosfera u timu je na veoma visokom nivou.”

Kolašinac će donijeti kvalitet više

Selektor smatra da će pritiska uvijek biti.

“Pritisak je uvijek tu, da li od javnosti ili bilo koga drugog. Sada imamo kvalifikacije i naravno da se očekuje dobar rezultat. Liga nacija nam je pomogla da podignemo samopouzdanje. Ukoliko budemo dobro počeli kvalifikacije, bit će mnogo lakše u nastavku. Grupa je teška, ali vjerujem da možemo bez problema izboriti EP”, riječi su Prosinečkog.

Na pitanje o sjajnim nastupima Kolašinca u Arsenalu, selektor kaže:

“Sead će nam definitivno donijeti kvalitet više. U Ligi nacija nije igrao, što zbog molbi Arsenala, ali i zbog povreda. I bez njega smo imali odlične rezultate. Ćivić ga je mijenjao i igrao jako dobro. Mislim da će Kolašinac sve odraditi najbolje što može.”

U prvom kvalifikacionom meču Zmajevi su favoriti protiv Armenaca na Grbavici.

“Nije me strah ničega. Ako želimo na Euro, moramo savladati Armence. Imamo tim koji mora pobijediti u toj utakmici i sve ćemo napraviti kako bi to ostvarili. U dobrom smo ritmu, imamo samopouzdanje i gotovo svi igrači su spremni”, jasan je selektor.

Zmajevi su sinoć obavili prvi trening u Trening kampu FK Sarajevo u Butmiru. 

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)