Transfer Harisa Hajradinovića (24) iz Osijeka u Kasimpasu najveći je koji je ostvario jedan bh. igrač u proteklom prijelaznom roku.

Turski klub ga je platio 2.5 miliona eura, a bivši mladi reprezentativac naše zemlje potpisao je ugovor do juna 2022. godine.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Dan nakon prvijenca koji je postigao u prvoj utakmici četvrtfinala kupa protiv Akhisarspora (Kasimpasa poražena sa 3:1), Hajradinović je govorio za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba i iznio prve utiske od dolaska u novu momčad.

Foto: Kasimpasa SK

“Uslovi su fantastični stvarno. Nisam se nadao da je ovako nešto u pitanju. Imaju jedan od najboljih kompleksa u Turskoj, kao i u Evropi, tako da imam sve uslove za dalji napredak”, govori Hajradinović i dodaje da se hrvatska i turska liga ne mogu porediti.

Kasimpasa bila najkonkretnija

“Evidentna je razlika u odnosu na Hrvatsku. Puno je sređenija i kvalitetnija liga, bolji su stadioni, uslovi”.

Hajradinović je u Kasimpasu stigao sredinom januara i već je odigrao šest mečeva (tri u ligi i tri u kupu). Kaže kako je zadovoljan početkom.

“Sad za sad je dobro. Polako ću ulaziti u ritam lige i ekipe, tako da će s vremenom biti sve bolje i bolje”.

Otkrio nam je i zbog čega se odlučio baš za Kasimpasu.

“Kasimpasa je bila najkonkretnija, što se tiče ponude i plate, pa i uslova za život, fudbal i dalji napredak. Nisam se pokajao što sam došao ovdje i mislim da je to dobar potez za moju karijeru”.

Foto: Kasimpasa SK

Kasimpasi je u prvom dijelu sezone išlo fantastično, a onda je uslijedio pad forme. Trenutno je sedmoplasirana na tabeli sa 29 bodova i serijom od tri poraza.

“Prodali su nekoliko igrača, došlo je nekoliko novih. Treba malo vremena da se to sve uklopi. Znamo da u fudbalu jedna pobjeda može da okrene stvari. Svi radimo naporno i nadam se da će se to isplatiti kad tad”.

Hajradinović kaže kako je imao priliku razgovarati sa Edinom Višćom i Avdijom Vršajevićem, koji su mu rekli sve najbolje o turskoj ligi.

“Pričao sam sa Višćom i prije i poslije utakmice protiv Basaksehira. On mi je rekao isto da je liga fantastična i da je klub kao klub dobar, da dobro stoji finansijski i da je stabilan. Rekao mi je da samo budem strpljiv i da će sve doći na svoje. Sa Vršajevićem sam se jučer isto vidio, pričali smo na zagrijavanju zajedno i rekao mi je sve najbolje u vezi lige”.

Rizikovao sa Osijekom

Hajradinović je karijeru počeo u Željezničaru, a potom su uslijedile epizode u Olimpiku i Inter Zaprešiću.

Odatle je otišao u Trencin, gdje je imao odličnu sezonu i kupio ga je Gent. Tu se ipak nije naigrao i proslijeđen je na posudbu, a potom prodat u Haugesund, čiji je dres nosio dvije godine.

Definitivno pravu stvar napravio je prelaskom u Osijek na ljeto 2017. godine. Za ovaj klub je na 54 utakmice postigao 17 golova i upisao pet asistencija, što mu je u konačnici i donijelo transfer u Kasimpasu.

Foto: Kasimpasa SK

“Ispostavilo se da sam napravio pravi potez. Možda sam malo i rizikovao sa povratkom na Balkan, ali išao sam pod svaku cijenu, jer što se kaže, ako ne rizikuješ, nećeš ni profitirati. Sve je ispalo dobro. Zahvalan sam Osijeku na svemu i sada je moja budućnost u Kasimpasi”.

Bio je U19 i U21 reprezentativac BiH, ali poziv u A tim još nikad nije dobio. Smatra kako prelaskom u Tursku ima veće šanse da se to desi.

“Uvijek sam se nadao pozivu u reprezentaciju, ali na selektoru je to koga će on pozvati. Na meni je da pružam dobre partije i da budem zdrav. Turska liga je kvalitetnija od hrvatske i stoga vjerujem da će taj poziv konačno doći”, dodao je Hajradinović.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)