Susreti trećeg kola grupe F preliminarne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u futsalu odigrani su večeras u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici, prenosi zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Tursku rezultatom 7:2 i tako ostvarila plasman u glavnu kvalifikacionu rundu kao prva u grupi.

Izabranici Ive Kreze do prednosti dolaze u 5’. Marijo Aladžić je proigrao Nerina Kahvedžića koji sa oko sedam metara loptu šalje u protivničku mrežu.

Bh. tim je imao inicijativu tokom čitavog prvog poluvremena i čak 20 šuteva više od protivnika, ali drugi gol je postignut tek u 20’. Strijelac je još jednom bio Kahvedžić, ovaj put na asistenciju Dejana Pavlovića.

Na 3:0 povisio je kapiten Anel Radmilović u 23’ odličnim šutem osam metara iskosa sa desne strane. Isti igrač minutu poslije postiže još jedan gol, a oba je asistirao Pavlović.

Bilal Jelić je u 27’ povukao loptu sa svoje polovice, došao do šesterac i pogodio za 5:0.

Muhammet Furkan Ozkan u 30’ prolazi i pored golmana Milanovića i postiže prvi gol za Tursku.

Odličnu akciju u 32’ izveli su bh. reprezentativci. Radmilović je poslao loptu na lijevu stranu do Kahveždića, a ovaj je vraća na šesterac gdje je natrčao Marijo Aladžić i poslao je iza leđa golmana Erkana Cinara.

U 33’ Jelić sa desne strane šalje loptu na suprotnu stativu gde je spremno dočekao Kahvežić i postigao gol za 7:1.

Cenk Sen u 37’ smanjuje prednost bh. tima na 2:7. To je bio i konačan rezultat utakmice.

Švajcarska je u drugom meču pobijedila Škotsku sa 4:1. Golove za pobjednički tim su postigli Evangelos Marcoyannakis, Alessandro Facchinetti, Gabriel Buckson i Thierry Huber, a za Škotsku Scott Smith.

Osim naše selekcije koja je osvojila 9 bodova, plasman u glavnu rundu je ostvarila i Švajcarska koja je osvojila 6. Treća u grupi je Turska sa 3, dok je Škotska turnir završila bez bodova.

Protivnici reprezentaciji BiH u glavnoj rundi biće Hrvatska, Rusija, te drugoplasirana ekipa iz grupe E preliminarne runde (Švedska ili Belgija). Kvalifikacioni turnir će biti održan u Hrvatskoj u oktobru ove godine.

Turska-Bosna i Hercegovina 2:7 (0:2)

Gradska arena “Husejin Smajlović”, Zenica.

Sudije: AlejandroMartinez Flores (Španija), Stefan Vrijens (Belgija), Maksim Dzeikala (Bjelorusija).

Golovi: 0:1 Kahvedžić (04:41), 0:2 Kahvedžić (19:20), 0:3 Radmilović (22:11), 0:4 Radmilović (23:02), 0:5 Jelić (26:16), 1:5 Ozkan (29:09), 1:6 Aladžić (31:19), 1:7 Kahvedžić (32:55), 2:7 Cen (36:30).

Žuti kartoni: Balci (Turska), Jelić (BiH).

Turska: Erkan Cinar, Kamil Can Akparlak, Burak Ozdemir, Bunyamin Balci, Muhammet Furkan Ozkan, Serkan Mutlu, Yusuf Aygun, Mustafa Acar, Mehmet Yigit, Cenk Sen, Muhammet Altunay, Melih Kaan Ozkul, Umur Agir. Selektor: Sercan Gorgulu.

Bosna i Hercegovina: Stanislav Galić, Dejan Pavlović, Marijo Aladžić, Nermin Kahvedžić, Anel Radmilović, Darko Milanović, Andrijano Dujmović, Elmin Prošić, Amel Handžić, Srđan Ivanković, Mirko Hrkać, Josip Bošković, Darko Raguž, Bilal Jelić. Selektor: Ivo Krezo.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)