Napadač beogradskog Partizana Ognjen Ožegović (trenutno na posudbi u ruskom Arsenalu iz Tule) govorio je za Kurir da je dobio poziv Roberta Prosinečkog da nastupa za Zmajeve, ali da su problem bili “administrativni papiri”.

“Zvao me je selektor Robert Prosinečki, htio je da zaigram za BiH. Složio sam se, ali administracija, odnosno propisi su mi napravili problem. Bio sam član reprezentacije Srbije 2016. godine, kada je selekcija igrača iz domaće lige igrala protiv Katara. Bio je to FIFA-in termin, a pravila kažu da poslije takve utakmice nemam pravo promijeniti reprezentaciju”, kazao je Ožegović za Kurir.

Ipak, pravila FIFA-e jasno kažu, da fudbaler koji odigra zvaničnu natjecateljsku utakmicu za jednu reprezentaciju (kvalifikacije za EP, SP i nastupi na EP i SP) ne može mijenjati reprezentativni dres, dok se to ne odnosi na prijateljske utakmice (nebitno da li se radi o FIFA terminu).

Sličan slučaj bio je i sa Izetom Hajrovićem, koji je prošao omladinske kategorije Švicarske, odigrao jedan prijateljski susret za A selekciju Švicarske, ali je na kraju odlučio da nastupa za Zmajeve.

Ožegović je rođen u Bosanskoj Gradišci, nastupao je za omladinske selekcije Srbije i ima jedan nastup za A reprezentaciju Srbije (A2 tim) u prijateljskom meču protiv Katara u septembru 2016. godine.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)