Amel Tuka, naš najbolji atletičar, jučer je u Padovi na atletskom mitingu otrčao prvu utrku u sezoni i to kako.

Tuka je, naime, utrku na 400 metara istrčao u vremenu 47.29, što je vrhunski rezultat na otvaranu nove sezone. Poređenja radi, lični Tukin rekord na 400 metara iznosi 47.14, a ovim vremenom ujedno je ispunio i normu na 400 metara za dvoransko EP, koje će se održati ove godine.

Norma je iznosila 47.40, a Tuka je bez problema istrčao 47.29. Međutim, uprkos ostvarenoj normi, Amel na EP-u neće učestvovati u ovoj disciplini, s obzirom na to da su utrke na 800 metara njegov prioritet i da u ovoj godini želi potvrditi svoj kvalitet, a istrčanih 47.29 svakako podižu samopouzdanje pred nastavak godine.

“Zaista nisam očekivao ovakav rezultat. I ja sam iznenađen, pogotovo jer su iza mene naporne i teške pripreme u Portugalu. Trener i ja smo zadovoljni istrčanim vremenom, koje nam daje podstrek da radimo još bolje i jače, kako bismo ostvarili sve postavljene ciljeve pred ovu sezonu, koja će biti jako duga”, kazao je Amel Tuka, koji će 2. februara učestvovati na dvoranskom atletskom mitingu u Francuskoj u disciplini 800 metara.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)