Proteklih dana od Amerike preko arapskih zemalja pa do Japana usijali su se telefoni samo zbog jedne osobe. Ne zbog nekog političara, nego zbog trenera svih trenera – Miroslava Ćire Blaževića (83).

Ćiro je završio u bolnici, a da niko nije znao zašto. Tražila se informacija više, a mnogi “prijatelji” već su otpisali legendarnog trenera. Ipak, Ćiro je svim pesimistima pokazao “šipak” i iz Zagreba za BIH.ba – Reprezentacija.ba potvrdio kako je u bolnici završio samo zbog upale živca ramena.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

“Bilo je bolno sine moj, ali mene ne mogu ni puno veći problemi slomiti. U Zagrebu sam dobio najbolju moguću njegu i u rekordnom roku sam ponovo bio u svom domu. Prijateljima koje sam zabrinuo se ispričavam, a ovim drugim – znaju već šta im poručujem”, kaže u svom stilu Miroslav Ćiro Blažević.

Prosinečki potvrdio da je genijalac

Ispratio je naravno uspjeh reprezentacije BiH predvođene njegovim bivšim igračem i učenikom Robertom Prosinečkim.

“Prosinečki je genijalac i to je potvrdio čim mu se prilika pokazala. On vodi jednu nadarenu mladost i još ćemo mi čuti puno o afirmaciji bosanskohercegovačkog nogometa na čelu sa Prosinečkim”.

Pitali smo ga i da nam prokomentariše grupu kvalifikacija za EP, gdje će naš državni tim igrati sa Italijom, Grčkom, Finskom, Armenijom i Lihtenštajnom.

“Prosinečki je najbolji kad susreće renomirane protivnike i jako sam sretan da je upao u tako tešku grupu, jer onda je on u svom elementu”.

Iako ne voli prognoze, vjeruje kako se možemo boriti za prvo mjesto.

“Sine moj, ko to može znati. Ali, naravno da se možemo boriti za prvo mjesto. Nemoj me u prognoze. Nogometna prognoza je za laike, a ne za stručnjake”.

Lugušić je najbolji trener golmana u cijelom svijetu

Enver Lugušić, njegov nekadašnji aradnik iz reprezentacije BiH, u društvu supruge Džane nedavno ga je posjetio u Zagrebu.

“Lugušić je jedna moja divna uspomena i kategorično tvrdim da je to najbolji trener golmana u cijelom svijetu. To može potvrditi svako ko je s njim radio, kao i jedan veliki trener poput Halilhodžića, koji o njemu priča samo u superlativu. Ne vjerujem da sam imalo pretjerao kada kažem da je to momentalno najbolji trener golmana u svijetu. Jako sam ponosan na njega jer je puno uložio u sebe i siguran sam da neće čekati još dugo da ga pozove jedan veliki klub”.

Iz Saveza me više niko ne zove

Legendardni Ćiro nam otkriva i kako ga iz Fudbalskog saveza BiH više niko ne kontaktira.

“Zovu me iz Slobode, ali iz Fudbalskog saveza BiH ne, jer tamo je Begić koji misli da je on i Savez i bosanskohercegovački nogomet i sve”.

Smatra da je evidentan pomak u Premijer ligi BiH u odnosu na period kada je on bio tu.

“Ima napretka itekako. Najnadareniji igrači dolaze sa tog podneblja. Nažalost, hendikep veliki je besparica”.

Za kraj se osvrnuo na Dinamov evropski uspjeh i ulogu naših Amera Gojaka i Izeta Hajrovića u svemu tome.

“Gojak i Hajrović su glavni nosioci Dinama i jedni od najvitalnijih razloga što je Dinamo preživio Evropu”.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)