Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) osuđuje svaki vid devijantnog ponašanja koji se desio prije i za vrijeme utakmice kvalifikacija za EURO 2016 između naše i reprezentacije i Izraela u petak u Zenici, istakao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH.

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) po prijavi delegata meča BiH – Izrael (3:1) juče je pokrenula disciplinski postupak protiv N/FS BiH zbog neprimjerenog ponašanja navijača prije i tokom utakmice, konkretno zbog zviždanja tokom intoniranja himne Izraela, korištenja pirotehnike, ali i “rasističkog ponašanja dijela navijača”.

“Poslije pokretanje postupka UEFA-e pripremamo naše izjašnjenje bazirano na činjenicama. Ne možemo osporiti zviždanje tokom intoniranja himne Izraela, kao ni korištenje pirotehnike. Donekle, olakšavajuća okolnost je što dio navijača pirotehniku nije ubacivao u teren. Dakle, pred Disciplinskom komisijom UEFA-e ćemo se braniti koliko možemo”, rekao je Baković, dodavši:

“Treća stvar, rasističko ponašanje navijača nismo uočili. Ponavljam, N/FS BiH osuđuje devijantna ponašanja dijela navijača koji nemaju veze sa sportom i ne podstiču toleranciju i uvažanje bilo koga”.

“Savez ne može snositi odgovornost za ono van stadiona”

Uoči utakmice BiH i Izraela gosti su posebno bili revoltirani jer je dio bh. navijača pregazio zastavu Izraela prilikom organizovanog odlaska na stadion “Bilino polje” u Zenici.

“Savez ne može snositi odgovornost za ono što se desilo izvan stadiona. To je nadležnost policije”, kazao je Baković.

Odluku o kazni za N/FS BiH donijet će Disciplinska komisije UEFA-e na sjednici 16. jula.

“Učinili smo sve što je u našoj moći, djelovali i preventivno. Pozvali smo na korektno ponašanje, obavili sastanak i sa navijačkim grupama. I kapiten naše reprezentacije Edin Džeko i selektor Mehmed Baždarević prije utakmice uputili su apel na poštovanje protivnika i svih njegovih simbola. Preventivno smo uradili sve što smo mogli. Prilikom odlaska iz BiH zahvalnost na organizaciji utakmice i njihove sigurnosti tokom boravka u našoj zemlji iskazali su nam i čelnici Fudbalskog saveza Izraela. Njihov integritet niti u jednom trenutku nije bio ugrožen. Nepoštivanje himne i simbola protivnika od strane dijela navijača prevazilazi okvire sigurnosti”, naglasio je Baković za Anadolu Agency, a na pitanje kakvu kaznu u N/FS BiH očekuju, odgovorio je:

“U N/FSBIH se nadaju novčanoj kazni”

“Nadamo se samo novčanoj kazni. To bi bilo realno, jer nismo imali većih incidenata posljednjih godina, izuzev upotrebe pirotehnike. Nikada nismo bili optuženi za rasističko ponašanje navijača. Iskreno, vjerujemo da UEFA neće dirati u bodovni saldo naše reprezentacije čime bi bio ugroženo ostvarenje našeg primarnog cilja, plasmana na naredno Evropsko prvenstvo u Francuskoj”.

U Sarajevu će danas biti održana i sjednica Izvršnog odbora N/FS BiH na kojoj će biti riječi i o incidentima prije i za vrijeme susreta između nacionalnih timova BiH i Izraela.

(Reprezentacija.ba)